Οι εκλογές στη Βαυαρία ήταν επί δεκαετίες αδιάφορες, όχι όμως οι σημερινές οι οποίες μπορεί να φέρουν τα πάνω… κάτω. 

Ads

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), κινδυνεύει να χάσει την κυριαρχία που διατηρούσε σχεδόν ανελλιπώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεσηκώνοντας πολιτική θύελλα. Η οδυνηρή ήττα της CSU που προκαταλαμβάνουν οι δημοσκοπήσεις εδώ και εβδομάδες αναμένεται να δώσει το έναυσμα για εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να αφορούν απλώς την ανατροπή του αρχηγού του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ και την αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι και τη διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ή τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, κερδίζει έδαφος κι αναμένεται μάλιστα να εισέλθει για πρώτη φορά, όχι μόνο στη βαυαρική βουλή, αλλά και στο τελευταίο απόρθητο φρούριο, τη βουλή του κρατιδίου της Έσσης στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. 

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η οποία διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο INSA για την εφημερίδα Bild, η CSU περιορίζεται μόλις στο 33%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 18%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 14%, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5,5%,  ενω η Αριστερά με το Die Linke παραμένει με 4% εκτός κοινοβουλίου. Αν τα προγνωστικά επαληθευθούν, ένα πιθανό κυβερνητικό σχήμα θα περιελάμβανε την CSU, την FDP και τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους ή, όπως συμβαίνει στην Έσση και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, μόνο την CSU και τους Πράσινους.

Ads

Οι υπεύθυνοι

Τα πρόσωπα πίσω από την κατάρρευση του αδελφού κόμματος της Μέρκελ ακούν στα ονόματα Μάρκους Ζέντερ και  Χορστ Ζεεχόφερ. Ο πρώτος είναι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ο δεύτερος ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών. 

Πολλοί είναι αυτοί που ρίχουν τις ευθύνες για το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του CSU στον Μάρκους Ζέντερ. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Ζάντερ ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα θέλοντας να προσπεράσει από τα δεξιά το AFD. Αποκάλεσε τη μετανάστευση στη Γερμανία… τουρισμό των αιτούντων ασύλου, κάτι που του κόστισε τον χαρακτηρισμό του «Γερμανού Ντόναλντ Τραμπ» από στις στήλες των New York Times. Αλλά δεν μπόρεσε να ανακόψει την άνοδο της δύναμης του ακροδεξιού κόμματος στη Βαυαρία. Ο Ζέντερ θεωρεί ότι το κόμμα του «χρεώνεται» την προσφυγική πολιτική της ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία επιβάρυνε ιδιαίτερα το κρατίδιο της Βαυαρίας, που μετατράπηκε σε βασική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών από τη λεγόμενη «βαλκανική διαδρομή».

Αυτή ακριβώς η πολιτική του Ζέντερ έχει γίνει κατ΄επανάληψη η αφορμή προστριβών του επικεφαλής του CSU , Ζεεχόφερ, με τη Μέρκελ, προκαλώντας συζητήσεις ακόμη και σχετικά με ενδεχόμενη αποχώρηση τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Η επόμενη μέρα

Αυτό ωστόσο που μοιάζει λοιπόν αναπόφευκτο για τους Χριστιανοκοινωνιστές είναι η εσωτερική κρίση της επόμενης μέρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ζέντερ υιοθέτησε έναν πιο ήπιο τόνο και οι επιθέσεις του εναντίον αντιπάλων έγιναν λιγότερο οξείες. Φρόντισε ωστόσο να ανεβάσει τους τόνους για τον εσωτερικο πολιτικό του εχθρό, τον Χορστ Ζεεχόφερ  και συνολικά τη γερμανική κυβέρνηση, είχε ανεβάσει τους τόνους, ρίχνοντας τους προκαταβολικά τις ευθύνες για το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα σημειωθεί.

Όπως γράφει ωστόσο η Deutsche Welle,  αν και ανάμεσα στους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς της Γερμανίας είναι ο πιο αντιδημοφιλής, κανείς δεν πιστεύει ότι θα παραιτηθεί μετά το αναμενόμενο καταστροφικό αποτέλεσμα του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος.

Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο όμως για τον Χορστ Ζεεχόφερ. Η Μέρκελ διαθέτει εναλλακτική για το πόστο του υπουργείου Εσωτερικών σε περίπτωση που παραιτηθεί. Είναι ο Γιόαχιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας.  O Ζεεχόφερ από την πλευρά του έχει πάρει αποστάσεις  από την ευθύνη για την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, για την οποία, όπως λέει, αποφασίζει ο Μάρκους Zέντερ. 

Οι κάλπες στην Βαυαρία θα κλείσουν απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων. Ξεκάθαρη εικόνα ωστόσο αναμένεται αργότερα το βράδυ.