Σαράντα επτά εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται σήμερα και αύριο στις κάλπες για την ανανέωση της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης. Παράλληλα στην Κύπρο ψηφίζουν για τις σημερινές επαναληπτικές εκλογές ανάδειξης του επόμενου, έβδομου κατά σειρά, προέδρου, όπου εκτιμάται πως η αποχή θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Και στην Ιταλία όμως υπάρχει ανησυχία για το ποσοστό της αποχής, όπου, δεν έλειψαν οι γκάφες του Μπερλουσκόνι, ο οποίος παραβίασε την «ημέρα της σιωπής» πριν τις εκλογές.

Ads

Στην Ιταλία, τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ την Κυριακή, και από τις επτά το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι τη Δευτέρα, τοπική ώρα.
 
Πέραν των βουλευτικών εκλογών, δεκατρία εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να εκφρασθούν για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων της Λομβαρδίας ( με πρωτεύουσα το Μιλάνο), του Λατίου (με πρωτεύουσα την Ρώμη) και της περιοχής του Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.
 
Ακόμη 3.400.000 ιταλοί που ζουν στο μόνιμα στο εξωτερικό, έχουν ήδη ασκήσει το δικαίωμα ψήφου τους την για την εκλογή έξι γερουσιαστών και δώδεκα βουλευτών . Τα σχετικά ψηφοδέλτια αποστέλλονται, την Κυριακή, στην Ιταλία, για να καταμετρηθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες , στις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας.
 
Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την βόρεια Ιταλία με χιονοπτώσεις και τις νότιες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχοπτώσεις, μπορεί να αποθαρρύνει ενδεχομένως, κάποιους από τους εκλογείς, ενισχύοντας την αποχή. Το ιταλικό υπουργείο εσωτερικών, έχει δώσει οδηγίες στις διάφορες νομαρχίες «να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διευκολυνθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα», με ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους.
 
Δεν τήρησε την «ημέρα της σιωπής» πριν την ψήφο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής της κεντροδεξιάς, χαρακτηρίζοντας το ιταλικό δικαστικό σύστημα ως «επικίνδυνη μαφία». Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψή τους στην ομάδα της Μίλαν:
 
 «Στην Ευρώπη κυκλοφόρησε ότι ήμουν αντικείμενο χλευασμού, διότι στην Ιταλία μου επετέθησαν με την ιστορία του μπούγκα μπούγκα. Στήσανε μια απόλυτη δυσφήμιση και παραποίηση της αλήθειας που στερείται, παντελώς, βάσης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν προέκυψε απολύτως τίποτα, κανένα αδίκημα, παρά τις εκατόν πενήντα χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Συνεχίζουν, όμως, τις δίκες, στοιχεία των οποίων δημοσιεύονται σε όλες τις ξένες εφημερίδες. Στο εξωτερικό, όμως, το δικαστικό σώμα είναι κάτι το σοβαρό, ενώ στην Ιταλία, πρόκειται για μαφία πιο επικίνδυνη από εκείνη της Σικελίας. Ξέρω ότι λέω κάτι το βαρύ, αλλά, έχοντας γνώση της όλης κατάστασης, ξέρω ότι είναι αλήθεια».
 
Σε σχέση με την οικονομική κρίση,  πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη αυτή παραλογίζεται» και ότι «τον θεωρούν εχθρό της Ευρώπης, ενώ, στην πραγματικότητα, επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη και αντιστάθηκε στην πολιτική της λιτότητας, ενώ ο Μόντι υποκλίθηκε στην Μέρκελ και ο Μπερσάνι ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο».
 
Ο «Καβαλιέρε» μίλησε επιπλέον για την Ελλάδα, όπως μετέδωσε η Repubblica. Μπερδεύτηκε, αποκαλώντας τον Γ. Παπανδρέου, Παπαδόπουλο και «εκτοξεύοντας» την πρόθεσή του να αγοράσει ελληνικό νησί.
 
Ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Επανάσταση Πολιτών, Ινγκρόια, ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για παραβίαση των κανόνων της προεκλογικής περιόδου.
 
Κύπρος
 
Στης εκλογές του δεύτερου γύρου στην Κύπρο, ο έβδομος πρόεδρος θα αναδειχθεί μεταξύ των Νίκου Αναστασιάδη, πρέδρου του ΔΗΣΥ, και του Σταύρου Μαλά, τέως υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Χριστόφια, υποστηριζόμενου από το ΑΚΕΛ.
 
Στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού έφτασε λίγο μετά τις 9 και μισή το πρωί ο υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου συνοδευόταν από την σύζυγό του και τα εγγόνια του, ενώ στη δήλωσή του έκανε λόγο για δίλημμα του κυπριακού λαού. «Η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει δύο πτυχές. Η μία είναι να παραμείνουμε στην ίδια διακυβέρνηση αντιμετωπίζοντας τα ίδια αδιέξοδα και η άλλη να αλλάξουμε εποχή». Επιπλέον, κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συστρατευθεί με την ελληνοκυπριακή για μια λύση που θα οδηγήσει την Κυπρο σε ευημερία. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κυπρο και να εργασθεί για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.
 
Λίγο μετά τις 10  άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Σταύρος Μάλας, στο γυμνάσιο Αρχαγγέλου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Στη δήλωσή του κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. «Αυτές οι εκλογές είναι τόσο κρίσιμες που κανένας δεν μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε παθητικό θεατή».
 
Δικαίωμα ψήφου, όπως και στον πρώτο γύρο, έχουν 545.491 εκλογείς, μεταξύ των οποίων και περίπου 660 Τουρκοκύπριοι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα, από τα οποία τα 40 στο εξωτερικό.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, οι κάλπες θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ δώδεκα και μία το μεσημέρι. Γύρω στις 20.00 αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα και δύο ώρες αργότερα θα γίνει από τον Γενικό Έφορο Εκλογών η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κλειστό στάδιο «Τάσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία», στη Λευκωσία.

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα κυβερνήσει την Κύπρο μέχρι το 2018, θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του το απόγευμα της Πέμπτης με την ορκωμοσία και την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ads

Η αποχή θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Μετά από την απόφαση του ενός εκ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο Γιώργου Λιλλήκα, και της ΕΔΕΚ να μην στηρίξουν κανέναν εκ των δύο μονομάχων, το ποσοστό της αναμένεται ότι θα κινηθεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το 16,86% του πρώτου γύρου.
Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης έλαβε ποσοστό 45,46% (200,571), ο κ. Μαλάς: 26,91% (118,755), ο κ. Λιλλήκας 24,93% (109,996), άλλοι 2,7,% (11,914) και λευκά / άκυρα: 0,98%/1,72%.

Για την  ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, 1880 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. «Η Αστυνομία είναι πανέτοιμη όσον αφορά τις εκλογές σήμερα», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του σώματος, Ανδρέας Αγγελίδης. Και σημείωσε: «Τόσο στα εκλογικά κέντρα με μηχανοκίνητες περιπολίες, όσο και για την τελετή ανακήρυξης στο στάδιο «Τάσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία.