Την ώρα που η Δύση επιβάλλει στην Μόσχα βαρύτατες κυρώσεις που την απομονώνουν εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και την υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές της Ουκρανίας, οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η διεθνής πολιτική του Κρεμλίνου μπορεί να πυροδοτήσει φυγή των νέων προς άλλες χώρες.

Ads

 
Όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, πολλοί Ρώσοι, προερχόμενοι από την μεγάλη μεσσαία τάξη αλλά και την νεολαία των μεγάλων πόλεων, έχουν δυσαρεστηθεί από την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία και την επιθετική πολιτική του Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.
 
Επίσης, οι πολίτες αυτοί φοβούνται ότι οι πρόσφατες κυρώσεις προς την Ρωσία, αν και δεν έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, εν καιρώ θα μπορούσαν να επιφέρουν την καταστροφή στην οικονομία και να απειλήσουν τις εργασιακές τους προοπτικές.
 
Αυτή η αντίληψη έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί φυγή.
 
Όπως δήλωσε στο IPS, ο Ρομάν Κραμσκόι, γιατρός στο Νοβοροσίσκ στην νότια Ρωσία, θα μεταναστεύσει σύντομα στην Γερμανία αναζητώντας εργασία «σε πιο ειρηνικές συνθήκες».
 
«Δεν θα έλεγα ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης πολιτικής κατάστασης. Όμως τα τελευταία γεγονότα είναι αυτά που με έκαναν να πάρω την τελική απόφαση», είπε.
 
Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανεύρεσης εργασίας σε Ρώσους στο εξωτερικό έχουν δεχθεί πάρα πολλές αιτήσεις στους πρώτους μήνες του 2014.
 
Την ίδια στιγμή, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι επιχειρηματίες φοβούνται πως οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης θα πλήξουν τις δουλειές τους, ενώ όσοι έχουν ακίνητα ή έδρες στο εξωτερικό σκέφτονται να φύγουν πριν χάσουν συνεργασίες.
 
Και στο διαδίκτυο, όμως το θέμα της μετανάστευσης κυριαρχεί.
 
Η 18χρονη Ζένια Μοροζόβα, δήλωσε στο IPS πως σκεφτόταν να μεταβεί στο Λονδίνο για σπουδές «και με τους γονείς μου συζητούσαμε τα οικονομικά ζητήματα. Δεν θα ήθελα οι κυρώσεις να επηρεάσουν το όνειρό μου». Τώρα προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες.
 
Σύμφωνα με αναλυτές, μια φυγή των νέων θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ρωσία. Ο πληθυσμός της είναι γηρασμένος και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ αναμένεται να γεράσει και άλλο (40% μέχρι το 2050).
 
Σύμφωνα με μια ανεξάρτητη έρευνα του οργανισμού, Levada, το 2013 σχεδόν το 25% των Ρώσων έχει σκεφτεί να μεταναστεύσει. Το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο ανάμεσα στους νέους.
 
Ο καθηγητής Αντρέι Κοροτάγιεφ, ειδικός σε θέματα κοινωνιολογίας και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μόσχας δήλωσε ότι «για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης οικονομίας απαιτείται η μετακίνηση εξειδικευμένων εργατών. Αυτό που χρειάζεται η Ρωσία είναι εξειδικευμένους νέους που θα ταξιδέψουν στην Δύση και θα επιστρέψουν με τεχνογνωσία».
 
Πάντως μετά τα γεγονότα της Κριμαίας ειδικοί από το Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων λένε ότι όσοι σκέφτονταν να φύγουν τώρα θα το κάνουν για πάντα, ενώ όσοι είχαν φύγει και εξέταζαν να επιστρέψουν τώρα θα αναθεωρήσουν.
 
Η κυβέρνηση γνωρίζει τους κινδύνους και ήδη ο πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, εξετάζει την λήψη μέτρων για να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι και οι σπουδαστές θα μείνουν στην χώρα.
 
Παρόλα αυτά, οι κυρώσεις έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν δυσάρεστα αποτελέσματα για τους Ρώσους – ακόμη και για εκείνους που έφυγαν στο εξωτερικό.
 
Για παράδειγμα, μια Ρωσίδα δασκάλα είχε ζητήσει δουλειά σε σχολείο της Ελβετίας, όμως λόγω της ρώσικης εξωτερικής πολιτικής στην Ουκρανία, έλαβε αρνητική απάντηση.
 
«Ευχαριστούμε πολύ για την αίτησή σας, αλλά η φιλοσοφία μας δεν μας επιτρέπει να προσλάβουμε δασκάλους που προέρχονται από μία χώρα που προκαλεί εμφύλιο πόλεμο και της οποίας ο πρόεδρος ψεύδεται και καταπατά το διεθνές δίκαιο. Σας ευχόμαστε καλή τύχη», ανέφερε το απορριπτικό γράμμα.
 
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ρατσισμού στην απόφαση, αφού υπάρχουν πολλοί ξένοι στο σχολείο», δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου. «Είναι η φύση των κυρώσεων με τις οποίες πλήττονται αθώοι άνθρωποι», πρόσθεσε.