Άκαρπη ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Λονδίνο για την Κριμαία, δύο μόλις ημέρες πριν το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της στην Ρωσία. «Δεν έχουμε κοινό όραμα» για την Ουκρανία, δήλωσε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα. Η αποτυχία της Ρωσίας να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι «λυπηρή», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας, διεμήνυσε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Στο μεταξύ, το απογεύμα της Παρασκευής ο ρωσικός κρατικός όμιλος εξοπλισμών (Rostec) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζεται ότι ενα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαιτίστηκε ενώ πετούσε πάνω από την Κριμαία.

Ads

«Οι διαφωνίες παραμένουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μετά τη συνάντησή του με τον Τζον Κέρι, διαβεβαιώνοντας πως η Μόσχα «δεν σχεδιάζει εισβολή στην νοτιοανατολική Ουκρανία».

Στις δηλώσεις του ο Λαβρόφ συνέκρινε την περίπτωση του Κοσόβου με αυτή της Κριμαίας. Αναφερόμενος στην «ιδιαίτερη» σημασία που έχει η Κριμαία για τη Ρωσία, σημείωσε πως «η Κριμαία σημαίνει περισσότερα για τη Ρωσία από ό,τι τα νησιά Φώκλαντ για τη Βρετανία». Σε ό, τι αφορά τις κυρώσεις με τις οποίες απειλούν τη Ρωσία ΗΠΕ και ΕΕ, ο Λαβρόφ τις χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές», σημειώνοντας ότι «δεν θα βοηθήσουν».

«Δεν έχουμε προφανώς φθάσει σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία έχει επιλέξει να αποκλιμακώσει (την ένταση), ή στο σημείο εκείνου όπου η Ρωσία να έχει επιλέξει την οδό της επίλυσης της κατάστασης με ειρηνικό τρόπο και μέσω της διπλωματίας. Αυτό είναι λυπηρό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ads

Όπως είπε οι ΗΠΑ, είναι έτοιμες να αντιδράσουν αν τελικά το δημοψήφισμα διεξαχθεί την Κυριακή, ωστόσο όταν  ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα ακολουθήσει η αντίδραση αυτή, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε: «Νομίζω, για να μην το διυλίζω και τόσο, σύντομα».

Νωρίτερα, την ώρα  της συνάντησης Κέρι-Λαβρόφ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας. «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Οβάλ Γραφείο.

Πούτιν: Νόμιμο το δημοψήφισμα

Νωρίτερα, σε συνομιλία που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, το απόγευμα της Παρασκευής, ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα το οποίο θα λάβει χώρα την Κυριακή στην Κριμαία για την απόσχιση από τηνΟυκρανία και ένωση με τη Ρωσία είναι «απόλυτα συμβατό με το διεθνές δίκαιο».

Στο μεταξύ, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας κάλεσε και τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ουκρανίας οι κάτοικοι των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής να οργανώσουν δημοψηφίσματα επιδιώκοντας την ένωσή τους με τη Ρωσία. «Οι νέες αρχές του Κιέβου ανέλαβαν την εξουσία και τώρα στραγγαλίζουν τις ανατολικές επαρχίες», είπε ο Σεργκέι Αξιόνοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. «Εάν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων στις περιοχές αυτές υποστηρίξει (την ιδέα της επανένωσης με τη Ρωσία), τότε θα πρέπει να οργανωθούν δημοψηφίσματα», πρόσθεσε.

Γκορμπατσόφ: Να αποτραπεί νέος Ψυχρός Πόλεμος

«Το πιο σημαντικό είναι να σταματήσει η επικίνδυνη κλιμάκωση, να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τους πολίτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να αποτραπεί ένας νέος ψυχρός πόλεμος», αναφέρει ο ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε επιστολή του προς την Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Ο Γκορμπατσόφ απαντούσε σε μια έκκληση που του είχε απευθύνει μέσω της ίδιας εφημερίδας ο Βιτάλι Τρετιακόφ, ρώσος πρώην αρχισυντάκτης, για να μιλήσει στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και να της ζητήσει «να μην εμποδίσει την ειρηνική ένωση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης με τη Ρωσία».

«Εκπλήσσομαι που δεν γνωρίζετε τη θέση μου για τα γεγονότα στην Ουκρανία», του απάντησε ο Γκορμπατσόφ.«Ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) είναι σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με άλλους ηγέτες, μεταξύ αυτών και η Μέρκελ», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί να «εμπλακεί» στο θέμα. «Θα σας συμβούλευα καλύτερα να αναλογιστείτε την πραγματική αιτία των γεγονότων. Πιστεύω ότι βρίσκεται στην διακοπή της περεστρόικα, στην παράλογη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης» το 1991, υπογράμμισε ο Γκορμπατσόφ.