Διαζύγιο παίρνει πλέον και οριστικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον Τζιανφράνκο Φίνι. Αμέσως μετά την κρίσιμη ψηφοφορία του πακέτου λιτότητας στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής και συνιδρυτή του κόμματος του Καβαλιέρε, Λαού της Ελευθερίας την παραίτηση του από το κόμμα που ιδρύσανε μαζί την άνοιξη του 2009. Ωστόσο, ο Φίνι δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου, ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ τριάντα δύο βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν παραιτήθηκαν σήμερα από το κόμμα του Μπερλουσκόνι και ίδρυσαν τη δική τους ομάδα στο κοινοβούλιο.

Ads

Ο Φίνι αρνήθηκε να υποχωρήσει στη διένεξή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό και σημείωσε ότι οι υποστηρικτές του μπορεί να ψηφίζουν κατά της κυβέρνησης. «Οι σύμμαχοί μου στο κοινοβούλιο θα υποστηρίζουν πιστά την κυβέρνηση κάθε φορά που θα δρα εντός του πλαισίου του εκλογικού προγράμματος, αλλά δεν θα διστάσουν να πολεμήσουν προτάσεις που είναι άδικες ή επιβλαβείς για το ευρύτερο συμφέρον», σημείωσε.

Οι πρώην βουλευτές του “Λαού της Ελευθερίας” (PDL), μεταξύ των οποίων και υπουργοί της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποφάσισαν να ονομάσουν την ομάδα τους «Μέλλον και Ελευθερία για την Ιταλία». Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι διέθετε άνετη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή χάρη στους 271 βουλευτές του PDL, τους 59 της Λίγκας του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι και άλλους 12 βουλευτές της κεντροδεξιάς. Η αντιπολίτευση διέθετε 269 έδρες ενώ υπάρχουν και 19 “ανεξάρτητοι” βουλευτές που τάσσονται με τη μία ή με την άλλη πλευρά, αναλόγως των συνθηκών.

Ο Στέφανο Φόλι, της οικονομικής εφημερίδας Sole 24 ore, είχε προβλέψει νωρίτερα ότι με τις αποσκιρτήσεις των βουλευτών η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Ωστόσο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο “Καβαλιέρε” έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για να εξασφαλίσει τις ψήφους των “αναποφάσιστων” βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπερλουσκόνι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Ads

Τον τελευταίο χρόνο Μπερλουσκόνι και Φίνι βρίσκονται σε ανοικτή σύγκρουση, κάτι που καθιστά όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο να μην ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία της το 2013 η ιταλική κυβέρνηση. Η διαμάχη τους προσέφερε άφθονο υλικό στους Ιταλούς αρθρογράφους, καθώς εκφυλιζόταν σε κοινοβουλευτικούς καβγάδες και θανατηφόρα σχόλια.

Το 1993, ο νεοφασίστας Φίνι ήταν ακόμη παρίας της πολιτικής, όταν ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε την υποψηφιότητά του στον Δήμο της Ρώμης, βοηθώντας τον να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στη συνέχεια, ο Καβαλιέρε συγκυβέρνησε με την Εθνική Συμμαχία του Φίνι, τον τοποθέτησε σε προβεβλημένα υπουργεία και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Τα προβλήματα είχαν φανεί ήδη από τη μεγάλη φιέστα ενοποίησης των δύο κομμάτων, του Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και της Εθνικής Συμμαχίας του Φίνι σε ένα, τον Λαό της Ελευθερίας (PdL), την άνοιξη του 2009. Τα εγκαίνια του νέου κόμματος ήταν μια γιορτή αποθέωσης του Μπερλουσκόνι όπου ο Φίνι δεν είχε κανέναν ρόλο.

Πάντως, ο Φίνι, ως δημοκράτης πλέον επικρίνει τον Μπερλουσκόνι από το κέντρο, καταγγέλλοντας τη μεταναστευτική του πολιτική και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των μειονοτήτων ενώ, προπαντός, εμφανίζεται ως η φωνή της ηθικής, ζητώντας επιμόνως την παραίτηση των υπουργών ή στελεχών της κυβέρνησης που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Ο Μπερλουσκόνι ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση εκλογών, αφού, ακόμη και αν διαγράψει τους 50 βουλευτές του Φίνι διαθέτει αρκετή κοινοβουλευτική υποστήριξη, ώστε να συνεχίσει κανονικά τη θητεία του.

Όπισθεν στο νόμο για τις υποκλοπές

Οπισθεν ολοταχώς έκανε ο Μπερλουσκόνι στον νόμο για τις υποκλοπές, που αποτελούσε ένα από τα καίρια σημεία της αντιπαράθεσής του με τον Τζανφράνκο Φίνι αλλά και με το σύνολο του ιταλικού δημοσιογραφικού και δικαστικού κόσμου. Μιλώντας χθες σε συνάντηση Ιταλών πρέσβεων, ο Καβαλιέρε δήλωσε ότι «έτσι όπως παραμορφώθηκε ο νόμος, μπορεί να μην τον παρουσιάσω καν προς ψήφιση».

Ο νόμος επέβαλε βαρύ πρόστιμο στα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευαν περιεχόμενο υποκλοπών και αν βρισκόταν σε ισχύ τους τελευταίους μήνες, πολλές από τις υποθέσεις διαφθοράς που είδαν το φως της δημοσιότητας θα είχαν παραμείνει μυστικές. Προ ολίγων εβδομάδων, μπροστά στις σοβαρές αντιδράσεις, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε υποχρεωθεί να τροποποιήσει τον νόμο και να μεταθέσει την ψήφισή του για τον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, έφερε σε άμεση προτεραιότητα τον νόμο για τις περικοπές δαπανών ύψους 25 δισ. ευρώ, ο οποίος πέρασε χθες από τη Βουλή παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων και την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. O νόμος στοχεύει στην μείωση του ελλείμματος του ιταλικού προϋπολογισμού από το 5,3% το 2009 στο 3% το 2012.