Κρίνεται η τύχη του αμερικανού θανατοποινίτη Τρόι Ντέιβις καθώς μόλις 48 ώρες πριν από την προγραμματισμένη εκτέλεσή του συνεδριάζει η πενταμελής αρμόδια επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα τον απαλλάξει ή όχι. Υπέρ της απονομής χάριτος μεταξύ άλλων έχουν ταχθεί προσωπικότητες όπως ο πρώην Αμερικάνος πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο πάπας Βενέδικτος XVI και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ads

Ο 42χρονος Τρόι Ντέιβις, ο οποίος έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά της εσχάτης των ποινών, καταδικάσθηκε το 1991 για τον φόνο αστυνομικού, το 1989, και η εκτέλεσή του έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα παρότι υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους μάρτυρες που είχαν καταθέσει εναντίον έχουν ανακαλέσει ή αλλάξει τις καταθέσεις τους. Συγκεκριμένα εννέα μάρτυρες κατέθεσαν αρχικά ότι ο Τρόι Ντέιβις ήταν ο δράστης της δολοφονίας, όμως το όπλο του εγκλήματος δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ δεν ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα, ούτε έγιναν τεστ DNA. Στη συνέχεια, οι επτά από τους εννέα μάρτυρες απέσυραν τις αρχικές καταθέσεις που ενοχοποιούσαν τον Τρόι Ντέιβις.

 
Δεκάδες υποστηρικτές του θανατοποινίτη διαδήλωσαν χθες μπροστά στην έδρα της επιτροπής, ενώ και η Ευρωπαία επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Κάθριν Άστον με ανακοίνωσή της δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολούθησε με μεγάλη ανησυχία την υπόθεση του Τρόι Ντέιβις. Σοβαρές αμφιβολίες περιβάλλουν τα στοιχεία επί των οποίων βασίσθηκε η καταδίκη του κ. Ντέιβις, όπως παραδέχθηκαν οι δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Η Ε.Ε ζητεί την επείγουσα μετατροπή της ποινής του» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κάθριν Αστον.
 

Ads