Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γέφυρα Κερτς, που συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Ads

Το περιστατικό δεν έχει χαρακτηριστεί ως επίθεση, αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ακούστηκαν εκρήξεις νωρίς σήμερα Δευτέρα, 17 Ιουλίου.

Η γέφυρα του Κερτς άνοιξε το 2018 και επιτρέπει τις οδικές και σιδηροδρομικές μετακινήσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κριμαίας – ουκρανικό έδαφος που κατέχουν οι δυνάμεις της Μόσχας από το 2014. Τον περασμένο Οκτώβριο έκλεισε εν μέρει μετά από μια μεγάλη έκρηξη.

Η γέφυρα -που αποτελεί σημαντική οδό για τον ρωσικό εφοδιασμό- άνοιξε πλήρως τον Φεβρουάριο.

Ads

Γράφοντας στο Telegram, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στην Κριμαία, δήλωσε:

«Η κυκλοφορία διακόπηκε στη γέφυρα της Κριμαίας. Προέκυψε έκτακτη ανάγκη στην περιοχή της 145ης υποστήριξης από την [ρωσική πλευρά της γέφυρας]. Λαμβάνονται μέτρα για την αποκατάσταση της κατάστασης. Ζητώ από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χερσονήσου να μην ταξιδεύουν μέσω της γέφυρας της Κριμαίας και, για λόγους ασφαλείας, να επιλέξουν εναλλακτική χερσαία διαδρομή μέσω νέων περιοχών».

Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης της δυτικής ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, ανέφερε αργότερα στη δική του δήλωση στο Telegram ότι δύο άνθρωποι, οι γονείς ενός νεαρού κοριτσιού, έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό – το οποίο επίσης χαρακτήρισε «έκτακτη ανάγκη».

Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε ότι η έκρηξη δεν προκάλεσε ζημιές στα στηρίγματα της γέφυρας και ότι επηρεάστηκε μόνο το οδόστρωμα.

Το ρωσικό BBC μεταδίδει ότι η ακτοπλοϊκή διάβαση που περνάει παράλληλα με τη γέφυρα έχει κλείσει, ενώ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS επικαλείται την τοπική σιδηροδρομική εταιρεία που δήλωσε ότι μπορεί να επηρεαστεί η κυκλοφορία των τρένων.

Ακόμη και τώρα, η ακριβής αιτία της έκρηξης του περασμένου Οκτωβρίου παραμένει ασαφής. Πλάνα από εκείνη την εποχή έδειχναν μια τεράστια πύρινη σφαίρα να ξεσπά, καθώς πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά διέσχιζαν τη γέφυρα.

Τους μήνες πριν από το περιστατικό, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα υποδείξει ότι η γέφυρα θα ήταν στόχος, αλλά τις ημέρες που ακολούθησαν, το Κίεβο αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Ολέκσιγι Ντανίλοβ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δημοσίευσε ένα βίντεο με τη γέφυρα να καίγεται μαζί με ένα απόσπασμα της Μέριλιν Μονρόε να τραγουδά το «Happy Birthday, Mr President». Η έκρηξη σημειώθηκε την επομένη των 70ων γενεθλίων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται εν μέσω της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων που στοχεύει στην ανακατάληψη εδαφών στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Η Δευτέρα είναι επίσης η ημέρα κατά την οποία λήγει η συμφωνία που επιτρέπει την έξοδο σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια από τότε που μεσολάβησε ο ΟΗΕ πέρυσι.

Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών στον κόσμο και η συμφωνία επιτεύχθηκε εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος θα οδηγούσε σε παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων, αλλά η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμφωνήσει σε παράταση.

*Με πληροφορίες από BBC