Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συναντηθούν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρκεί η συνάντησή τους να έχει προετοιμαστεί ώστε να παράξει αποτέλεσμα.

Ads

«Κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας συνάντησης ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι. Στη θεωρία, είναι πράγματι πιθανό» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ο Πεσκόφ τόνισε, σύμφωνα με το TASS, ότι «πρώτα πρέπει οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί να κάνουν τη δουλειά τους και να διασφαλίσουν ότι οι δύο πρόεδροι δεν θα συναντηθούν για τους τύπους αλλά προκειμένου να βγει κάποιο αποτέλεσμα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστικό, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των Ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» κατέληξε ο Πεσκόφ.

Ads

Πούτιν: Θετικά σημάδια στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως του έχουν μεταφέρει οι Ρώσοι διαπραγματευτές, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι συνομιλίες Ρώσων-Ουκρανών συνεχίζονταν πρακτικά σε καθημερινή βάση.

«Σίγουρα θα σας ενημερώσω για την κατάσταση στην Ουκρανία και, πρώτα απ’ όλα, για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται πλέον σχεδόν σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως μου ανέφεραν οι διαπραγματευτές της πλευράς μας. Θα σας μιλήσω για όλα αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λευκορώσο ομόλογό του.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις οικονομίες Ρωσίας και Λευκορωσίας, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στο παρελθόν και στην οικονομία της ΕΣΣΔ.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι πάντα γίνονταν προσπάθειες να περιοριστεί η ανάπτυξη της Μόσχας και του Μινσκ, αλλά οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι κατάφερναν πάντα να ξεπερνούν αυτά τα εμπόδια.

«Η ΕΣΣΔ έζησε πραγματικά υπό τις συνθήκες των κυρώσεων, αναπτύχθηκε και πέτυχε κολοσσιαίες επιτυχίες … Ακόμη και μετά τη δεκαετία του 1990, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας διατηρήθηκαν και στη συνέχεια πέρασαν σε νέες και σύγχρονες εποχές σε σχέση με την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης», ανέφερε ο Πούτιν.

Ο Λουκασένκο σημείωσε ότι τέτοιες προκλήσεις ενέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης.  «Σήμερα, οι κυρώσεις είναι για εμάς μια εποχή ευκαιριών. Τότε (στη σοβιετική περίοδο – σ.σ.) ήμασταν πάντα υπό κυρώσεις και ζούσαμε και αναπτυσσόμασταν κανονικά», δήλωσε ο Λουκασένκο.