Με συνέπειες θα έρθουν αντιμέτωπες οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να πλήξουν άμεσα τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ads

Ο εκπρόσωπος του Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά την προειδοποίηση του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτες χώρες για να πλήξουν δυτικούς στόχους αφού και η Δύση παραδίδει στο Κίεβο τέτοια όπλα για να πλήττει τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες ή τις περιοχές στις οποίες η Ρωσία πιθανόν να αναπτύξει ή να προμηθεύσει τέτοια όπλα.

Ο Πούτιν προειδοποίησε επίσης τη Γερμανία ότι η χρήση όπλων της από την Ουκρανία, προκειμένου να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο βήμα και θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε με τη σειρά της να παρέχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε άλλους, για να πλήξουν δυτικούς στόχους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι λάθος η Δύση να υποθέτει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά. «Έχουμε πυρηνικό δόγμα», τόνισε. «Αν απειληθούμε, θεωρούμε πιθανό να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε» είπε αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν είναι πρόθεση της Ρωσίας να επιτεθεί σε νατοϊκό έδαφος.

Ads

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι λόγω του οπλισμού που στέλνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία και της έγκρισης για χρήση κατά στόχων εντός του ρωσικού εδάφους, η Μόσχα μπορεί αντίστοιχα να εξοπλίσει χώρες και από εκεί να γίνουν επιθέσεις σε δυτικούς στόχους. Δεν διευκρίνισε πάντως ποιες χώρες θα μπορούσαν να είναι αυτές.

Έκανε εκτενή αναφορά στη Γερμανία, που μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες άναψαν το πράσινο φως για χρήση των όπλων τους και κατά ρωσικών στόχων σε ρωσικό έδαφος. Τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο καταστρέφονται ο γερμανικές σχέσεις.

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, επανέλαβε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για την άμυνά της. Απευθυνόμενος επίσης σε Γερμανούς πολίτες που ανησυχούν για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύρραξης, είπε ότι δεν είναι αφελές να ανησυχεί κανείς για τη διατήρηση της ειρήνης. Τόνισε επίσης ότι στόχος του ίδιου είναι κανένα παιδί στη Γερμανία να μη ζήσει πόλεμο.

Στον ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τελευταίες δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει ότι δεν βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση ενός ακόμη πολέμου, ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά νατοϊκού συμμάχου και ότι δεν θα σταλούν από το ΝΑΤΟ στρατεύματα στην Ουκρανία.