Ως ακόμη ένα fake news χαρκτήρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ το δημοσίευμα της The Washington Post περί υποτιθέμενης «πρότασης» του αφεντικού της Wagner, Πριγκόζιν προς τους Ουκρανούς, να τους υποδείξει τις θέσεις του ρωσικού στρατού με αντάλλαγμα την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Αρτιόμοφσκ (Μπαχμούτ).

Ads

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε σχετικά, ότι «δυστυχώς, ακόμη και αξιοσέβαστα μέσα, τα τελευταία χρόνια, αρκετά συχνά, υποκύπτουν σε αυτά (σσ. fake news)».

Κατά τα άλλα, ο Πεσκόφ απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Ρωσία «έχει εισέλθει σε μια μορφή υποταγής σε σχέση με την Κίνα», επειδή η Δύση την αποφεύγει λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, ότι οι δεσμοί της Ρωσίας με την Κίνα είναι εκείνες ενός στρατηγικού εταίρου και δεν είναι σχέσεις εξάρτησης.

Σχετικά με την Τουρκία, η Μόσχα αναμένει να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών, όποιος και αν αναδειχθεί νικητής στις προεδρικές εκλογές της γείτονος, σημείωσε το Κρεμλίνο, δεδομένου ότι ούτε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξασφάλισαν το απαραίτητο ποσοστό, άνω του 50%, κατά τον χθεσινό πρώτο γύρο και έτσι θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος, στις 28 Μαΐου.

Ads

Όσον αφορά τις εικασίες περί ασθενείας του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, το Κρεμλίνο σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση γι’ αυτό, με τον Πεσκόφ να σχολιάζει ότι είναι προτιμότερο να ενημερώνεται κάποιος για το θέμα μέσω των επίσημων ανακοινώσεων των λευκορωσικών αρχών. Ο Λουκασένκο δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την περασμένη Τρίτη και δεν εμφανίστηκε ούτε χθες, σε μια τελετή στην πρωτεύουσα Μινσκ.

Τέλος, έγινε γνωστό, ότι η καθιερωμένη, εβδομαδιαία συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, θα γίνει την Δευτέρα, αντί της Παρασκευής.