Δεκτή έκανε τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, αποφασίζοντας να κλείσει τον φάκελο της υπόθεσης για τις μυστικές πτήσεις της CIA. Η υπόθεση πλέον φέρει τον χαρακτηρισμό «κρατικό απόρρητο».
Ads
Η Αμερικανική Ένωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών (Aclu), η οποία υποστηρίζει τους ενάγοντες στην υπόθεση, γνωστοποίησε άμεσα ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για την ανατροπή αυτής της απόφασης.
Η ολομέλεια του εφετείου αποφάσισε, με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά, να κλείσει την υπόθεση αποδεχόμενη τη θέση της εισαγγελίας ότι τα στοιχεία της υπόθεσης πρέπει να τύχουν της προστασίας κρατικού απορρήτου.
Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο 2007 με τη μήνυση που κατέθεσαν πέντε πρώην κρατούμενοι εναντίον της Jeppesen Dataplan, θυγατρικής της Boeing την οποία κατηγόρησαν ότι παρείχε την πρακτική υποστήριξη στη μεταφορά των υπόπτων προς κέντρα κράτησης εκτός των ΗΠΑ. Οι πέντε δήλωσαν ότι απήχθησαν, μεταφέρθηκαν σε ξένες χώρες και παραδόθηκαν σε πράκτορες της CIA ή σε ξένες κυβερνήσεις για να υποστούν βασανιστήρια.
Τα γεγονότα αφορούν την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους τζούνιορ, η οποία και παραδέχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες πτήσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Ακόμη και αν πληροφορίες για τις επιχειρήσεις αυτές έχουν έλθει στη δημοσιότητα, ο ρόλος της Jeppersen και η ενδεχόμενη ευθύνη της στις πτήσεις δεν μπορούν να απομονωθούν από τα τμήματα του φακέλου που είναι απόρρητα και πρέπει να τύχουν προστασίας…επιμένουμε στο γεγονός ότι η επίκληση του κρατικού απορρήτου για το κλείσιμο μιας υπόθεσης πρέπει να συμβαίνει σπάνια…ωστόσο αυτό ισχύει στην παρούσα υπόθεση», αναφέρεται στην απόφαση του εφετείου.
Η Αμερικανική Ένωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών χαρακτήρισε θλιβερή τη χθεσινή ημέρα, όχι μόνο για τα θύματα των βασανιστηρίων, αλλά και όλους τους Αμερικανούς που ανησυχούν για το κράτος δικαίου και την εικόνα της χώρας τους στον κόσμο.
Τον Απρίλιο 2009 το ίδιο δικαστήριο, που συνεδρίασε σε τριμελή σύνθεση, είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των μηνυτών και είχε αποφασίσει υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. Επρόκειτο τότε για μία μεγάλη νίκη εκείνων που επεδίωκαν την τιμωρία από τη δικαιοσύνη των μεθόδων και των αποφάσεων της κυβέρνησης Μπους στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση Ομπάμα ωστόσο ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης από το δικαστήριο σε πλήρη σύνθεση, με το επιχείρημα ότι είναι αδύνατο να διαχωρισθεί το κρατικό απόρρητο από τα άλλα στοιχεία της υπόθεσης κατά την ενδεχόμενη εξέταση των ευθυνών της Jeppesen Dataplan από το δικαστήριο. Δύο από τους πέντε μηνυτές είναι φυλακισμένοι, ο ένας στο Μαρόκο και ο άλλος στην Αίγυπτο. Οι άλλοι τρεις απελευθερώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση χωρίς την απαγγελία κατηγορίας.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο Βρετανός υπήκοος αιθιοπικής καταγωγής Μπίνιαμ Μοχάμεντ, που απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο τον Φεβρουάριο 2009. Ο Μπ. Μοχάμεντ κατήγγειλε ότι μεταφέρθηκε μυστικά το 2002 στο Μαρόκο για να υποστεί βασανιστήρια, στη συνέχεια, το 2004, στην Καμπούλ, όπου επίσης βασανίσθηκε, για να επιστρέψει στη συνέχεια στο Γκουαντάναμο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >