Υπό κράτηση βρίσκεται μαζί με αρκετούς άλλους αξιωματούχους ο διευθυντής της φυλακής στην Κανταχάρ, από την οποία απέδρασαν την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες κρατούμενοι μέσω μιας σήραγγας που έσκαψαν ταλιμπάν, ανακοίνωσαν την Πέμπτη πηγές της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ads

Ο στρατηγός Γκουλάμ Νταστγκίρ, επικεφαλής της φυλακής υψίστης ασφαλείας Σαρπόζα από όπου απέδρασαν 500 κρατούμενοι μέσω μιας σήραγγας που χρειάστηκαν περίπου πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί και διέθετε αεραγωγούς και ηλεκτρικό ρεύμα, συνελήφθη μετά την προκαταρκτική εξέταση, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Επίσης συνελήφθησαν άλλοι οκτώ αξιωματούχοι της φυλακής.

Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ επιβεβαίωσε ότι κρατούνται ορισμένα μέλη της διεύθυνσης της φυλακής, αλλά δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά.

Συνελήφθησαν ακόμα και αρκετοί αστυνομικοί από αστυνομικά τμήματα κοντά στη φυλακή, στα περίχωρα της Κανταχάρ, οι οποίοι, αντί να περιπολούν, κοιμόντουσαν, με αποτέλεσμα οι φυλακισμένοι που δραπέτευσαν να διαφύγουν.

Ads

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την απόδραση, τη δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια από την ίδια φυλακή. Εκπρόσωπος του προέδρου Καρζάι τόνισε πως το γεγονός αυτό δείχνει τα κενά που υπάρχουν στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα.

Το 2008 περίπου 1.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και μαχητές ταλιμπάν, απέδρασαν όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό έπεσε πάνω στην πύλη της φυλακής.