Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κούβας «έπεσε» και ολόκληρη η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι την Παρασκευή, λιγότερο από μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση τόνισε την ανάγκη να «παγώσει» η οικονομία για να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια, ενόψει της μεγάλης έλλειψης βενζίνης και των μεγάλων, τακτικών διακοπών ρεύματος.

Ads

Το ηλεκτρικό ρεύμα έπεσε σε όλη την επικράτεια το πρωί της Παρασκευής μετά από βλάβη σε θερμοηλεκτρικό σταθμό στη Ματάνζας, ανατολικά της Αβάνας, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας στο X.

Η ανακοίνωση ήρθε λιγότερο από μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Μαρέρο Κρουζ, πραγματοποίησε αργά το βράδυ τηλεοπτικό διάγγελμα με κρατικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η χειρότερη που έχει βιώσει ποτέ η Κούβα.

Εδώ και εβδομάδες, η χώρα δεν έχει τα καύσιμα για τη λειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης, γεγονός που έχει αφήσει μεγάλα τμήματα της χώρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για έως και 12 ώρες κάθε φορά.

Όταν η ηλεκτρική ενέργεια επιστρέφει, η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το δίκτυο ηλεκτροδότησης, δήλωσε ο Μαρέρο το βράδυ της Πέμπτης, καθώς προέτρεψε τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση.

Για να μειωθεί η πίεση στο ηλεκτρικό δίκτυο, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης ότι όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα και ότι θα κλείσουν οι πολιτιστικές και μη απαραίτητες δραστηριότητες, όπως τα νυχτερινά κέντρα.

Μόνο οι απολύτως απαραίτητοι υπάλληλοι θα πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ορισμένους κυβερνητικούς ιστότοπους, η οποία ανέφερε ότι τα νοσοκομεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Κάθε υπηρεσία που απορροφά ενέργεια και δεν ήταν ζωτικής σημασίας θα ανασταλεί.

«Με άλλα λόγια, έχουμε παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Μαρέρο.

Η κρίση επιδεινώθηκε καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν εμποδίσει την εκφόρτωση των παραδόσεων καυσίμων από τα πετρελαιοφόρα, είπε. Η ενεργειακή υποδομή της Κούβας είναι σε κακή κατάσταση, αλλά η έλλειψη καυσίμων ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας για το συνεχιζόμενο πρόβλημα, είπε.

Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατηγόρησε το εμπορικό εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας, το οποίο περιορίζει τη δυνατότητα της χώρας να εισάγει καύσιμα.