«Ευχαριστώ την Ελλάδα και τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων για την προστασία των συνόρων, την οποία υποστηρίζει επίσης η Αυστρία με αστυνομικούς» εξέφρασε σε σημερινό μήνυμά του, με την ευκαιρία της έναρξης της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Ads

Ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε προσκαλέσει σε διαβουλεύσεις τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των έξι χωρών της περιοχής αυτής. «Στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαιώνουμε τον κοινό αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος διαβεβαίωσε τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων για την «πλήρη υποστήριξη» από την Αυστρία στο δρόμο τους προς την ΕΕ και στον αγώνα κατά της πανδημίας.

«Τον περασμένο χρόνο, η ΕΕ δυστυχώς δεν αντιμετώπισε αρκετά την προσέγγιση της με αυτήν τη σημαντική γειτονική περιοχή», ανέφερε, τονίζοντας ότι «η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης έως ότου προσχωρήσουν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ, όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, η Αυστρία συντονίζει τη διανομή 651.000 δόσεων του εμβολίου BioNTech/Pfizer που έχει παραγγείλει η ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ads

Σε δηλώσεις του με την έναρξη της Συνόδου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς παρέπεμψε στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ στην περιοχή, για την επιστροφή μεταναστών με μικρή πιθανότητα δικαιώματος παραμονής, απευθείας από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία στις χώρες προέλευσής τους.

«Έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιστροφής και υποστηρίζουμε τα κράτη των Βαλκανίων στην οργάνωση επιστροφών. Στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι που έχουν φτάσει εκεί δεν έχουν κανένα δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ πριν από την έναρξη της Συνόδου.

Σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, όταν ρωτήθηκε εάν η Αυστρία συνδέει τη βοήθεια της στις προσπάθειες ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ με την απώθηση μεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως «είναι λάθος να μιλάμε για μια συναλλαγή, επειδή συμβαίνει το αντίθετο, πρόκειται για την ασφάλεια».

Οι ειδικοί του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών θεωρούν ότι ως αποτέλεσμα της κατάργησης των περιορισμών της covid, η πίεση για μετανάστευση προς την ΕΕ θα αυξηθεί ξανά και ότι περίπου 80.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα παράνομα στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή καγκελαρία.

Κύριο θέμα της Συνόδου στη Βιέννη είναι η κοινή καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Επιπλέον, θα συζητήσουν για την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τον αγώνα κατά της πανδημίας covid και την οικονομική υποστήριξη μετά την κρίση.

Συμμετέχοντες είναι η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπέναμπιτς και οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζόραν Τελετίγια, του Μαυροβουνίου Ζτράβκο Κριβοκάπιτς, από το Κόσοβο ο Άλμπιν Κούρτι, και ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, ενώ από την Αλβανία αναμενόταν η υπουργός Υποδομών Μπελίντα Μπελούκου.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία εξακολουθεί να εμποδίζεται. Οι δύο χώρες είχαν αρχικά ανακοινώσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019. Μετά την επιβολή της αυστηρότερης διαδικασίας από τη Γαλλία, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν κατ’ αρχήν πέρυσι να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες. Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη λόγω του αποκλεισμού από πλευράς της Βουλγαρίας στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και λόγω των επιφυλάξεων των Κάτω Χωρών για την Αλβανία.