Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS για να καταστρέψουν πλωτές γέφυρες και εξοπλισμό του ρωσικού μηχανοκίνητου στρατού στην περιοχή Κούρσκ της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ουκρανικός στρατός, σε μια πρώτη επίσημη ανακοίνωση από το Κίεβο ότι δυτικά όπλα συνιστούν μέρος της άνευ προηγουμένου επίθεσης.

Ads

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει ότι η Ουκρανία προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε τουλάχιστον τρεις γέφυρες στον ποταμό Σέιμ από τότε που το Κίεβο εξαπέλυσε, στις 6 Αυγούστου, μια μεγάλη αιφνίδια επίθεση εντός του εδάφους της δυτικής Ρωσίας, προχωρώντας σε βάθος 28-35 χιλιομέτρων.

Η Ουάσιγκτον δεν έκανε απευθείας σχόλια σχετικά με την χρήση όπλων αμερικανικής κατασκευής στην περιοχή Κούρσκ, ενώ ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές της «δεν άλλαξαν», και πως η Ουκρανία αμύνεται στις ρωσικές επιθέσεις.

Ενώ οι σύμμαχοί της έχουν απαγορεύσει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις με δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας, επέτρεψαν στο Κίεβο να τα χρησιμοποιεί για να πλήττει παραμεθόριες περιοχές από τότε που η Ρωσία άρχισε την νέα της επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου την άνοιξη.

Ads

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει την χρήση αμερικανικών όπλων εντός του εδάφους της Ρωσίας ως κλιμάκωση.

Το βίντεο που ανάρτησαν οι ειδικές δυνάμεις δείχνει επιθέσεις σε αρκετά πλωτά περάσματα στον ποταμό Σέιμ στο Κουρσκ. Τουλάχιστον μια από τις επιθέσεις φαίνεται να πραγματοποιείται με πυρομαχικά διασποράς.

Το βίντεο δείχνει επίσης επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατιωτικά φορτηγά και άλλες τοποθεσίες που αναφέρονται ως αποθήκες πυρομαχικών και ένα συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Πιθανώς η γέφυρα αυτή να τοποθετήθηκε μεταξύ 14 και 17 Αυγούστου, μεταξύ των ρωσικών οικισμών Ζβάνογε και Γκλούσκοβο αφότου δύο από τις τρεις συνολικά γέφυρες του ποταμού καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές νωρίτερα, από ουκρανικά πλήγματα.

Το πέρασμα, περίπου 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα, εξαφανίστηκε στις 19 Αυγούστου, όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες. Ο καπνός ήταν επίσης ορατός σε εικόνες από την περιοχή εκείνη την ημέρα.

Ενώ το Κίεβο ανέφερε μια σειρά από επιτυχίες στο πεδίο της μάχης από τότε που πέρασε απροσδόκητα στην περιοχή Κούρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου, η Ρωσία πιέζει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, δυόμισι χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ότι οι δυνάμεις του έθεσαν υπό τον έλεγχο τους αρκετούς οικισμούς στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Ζελάνε και Σβιριντόνιφκα, όπως επίσης και την πόλη Νιού Γιόρκ, περίπου 46 χιλιόμετρα από το Πορκόφσκ.

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει σχολιάσει άμεσα τους ισχυρισμούς αυτούς ενώ αναφέρει ότι διεξάγονται σκληρές μάχες στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η προέλαση στην περιοχή Κούρσκ είχε μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που αποκόμισε η Ρωσία από τα εδάφη που κατέλαβε από την έναρξη του πολέμου.

Παράλληλα σήμερα, ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανακοίνωσε πως η ρωσική πρωτεύουσα έγινε στη διάρκεια της νύχτας στόχος «μιας από τις μεγαλύτερες» στην ιστορία της επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

‘Αμαχοι εγκαταλείπουν το Ποκρόφσκ

Οι άμαχοι φεύγουν σήμερα μαζικά από το Ποκρόφσκ, μπροστά στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων που συνεχίζουν να πλησιάζουν σε αυτόν τον σημαντικό επιμελητειακό κόμβο της ανατολικής Ουκρανίας, παρά την επίθεση του Κιέβου στο Κούρσκ, εντός του ρωσικού εδάφους.

Ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες το ένα χωριό μετά το άλλο σε αυτόν τον τομέα του ανατολικού μετώπου και απέχει πλέον καμιά δεκαριά χιλιόμετρα από το Ποκρόφσκ, μια πόλη 53.000 κατοίκων. Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν στις αρχές της εβδομάδας να εκκενωθεί κατεπειγόντως η πόλη.

Ο Μαξίμ, ένας 40χρονος τον οποίο συνάντησαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατά τη φυγή του, έκανε λόγο για μια «πολύ τεταμένη» κατάσταση που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα. Το οκταώροφο κτίριο όπου κατοικούσε βομβαρδίστηκε πρόσφατα, ενώ εκείνος επέστρεφε στο σπίτι του με τα πόδια.

«Αποφάσισα να φύγω επειδή η ζωή είναι σημαντικότερη», είπε ο Μαξίμ, που εργάζεται σε ένα ορυχείο του Ποκρόφσκ.

Ο Ανατόλι, 60 ετών, είπε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε δύο βομβαρδισμούς. «Τι χαλασμός! Όμως, δόξα τω Θεώ, όλοι επέζησαν. Οι άνθρωποι φεύγουν», είπε.

Οι περιφερειακές αρχές διέταξαν τη Δευτέρα την «αναγκαστική αποχώρηση» οικογενειών με παιδιά από το Ποκρόφσκ, μια πόλη που οδηγεί στις οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις του Τσάσιβ Γιαρ και τις Κοστιαντινίφκα.

Νωρίτερα σήμερα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε άλλο ένα χωριό της περιοχής, το Ζελάνιε, που απέχει 20 χλμ. ανατολικά του Ποκρόφσκ. Χθες ανέφερε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του την κωμόπολη Νιου Γιορκ -υψηλής συμβολικής σημασίας λόγω του ονόματός της- στην περιοχή του Τορέτσκ. Ουκρανοί στρατιωτικοί και μπλόγκερ διαβεβαίωναν σήμερα ότι ένα τμήμα της Νιου Γιορκ ελέγχεται ακόμη από το Κίεβο.