Οι μεγαλοκαταθέτες στις κυπριακές τράπεζες ενδέχεται να χάσουν ακόμη και το 40% των χρημάτων τους, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή. Λίγο πριν, είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τους σχεδιασμούς για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Πάντως, η παραίτηση δεν έγινε δεκτή. Στην Αθήνα υπογράφηκε η συμφωνία απόκτησης των Λαϊκή, Κύπρου και Ελληνική από την Τράπεζα Πειραιώς. Στο μεταξύ, διχάζει την Ευρώπη το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Ads
Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το κούρεμα των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου θα είναι στο 40%. «Μπορεί να είναι εκεί γύρω, όμως δεν θέλω να προκαταλάβω» δήλωσε ο κ. Σαρρής προσθέτοντας πως ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. «Ωστόσο αυτά που έχω δει υποδηλώνουν έναν αριθμό εκεί γύρω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λίγη ώρα πριν ο κ. Σαρρής κάνει τις παραπάνω δηλώσεις, ο πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη, είχε υποβάλει την παραίτησή του. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών εκφράζει τη διαφωνία του με τους σχεδιασμούς για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, καθώς και την πώληση των παραρτημάτων της, που ετοιμάστηκαν από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το δ.σ. της τράπεζας.
Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου δεν αποδέχθηκε τις παραιτήσεις του προέδρου και τεσσάρων μελών του, Βασίλη Ρολόγη, Κώστα Σεβέρη, Άννας Διογένους και Τάκη Αράπογλου. «Το διοικητικό συμβούλιο δεν απεδέχθη τις παραιτήσεις. Σύμφωνα με το Καταστατικό της εταιρείας οι παραιτήσεις θα ισχύουν μόνο εφ’ όσον δεν αποσυρθούν εντός μίας εβδομάδας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι διόρισε τον Ντίνο Χριστοφίδη ως Ειδικό Διαχειριστή για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου και την Άντρη Αντωνιάδου ως την Ειδική Διαχειρίστρια για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα. Η διοίκηση της τράπεζας φέρεται να μην ενημερώθηκε για το διορισμό του διαχειριστή, ενώ διαφώνησε με την αναγκαστική ανάληψη των 9,2 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στη Λαϊκή από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance) της ΕΚΤ.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής απέστειλε σήμερα επιστολές στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, αλλά και στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, Άντρη Αντωνίου, ώστε να δοθούν στοιχεία για τα άτομα που προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών που κράτησε πέραν των πέντε ωρών, ο πρόεδρος της Δημήτρης Συλλούρης επισήμανε ότι «η Επιτροπή εξετάζοντας το θέμα, έχει δημιουργήσει μια εικόνα που χρήζει περισσότερης πληροφόρησης και σε βάθος από την κυβέρνηση αλλά και ταυτόχρονα διερεύνησης κατά πόσον η κυβέρνηση ήταν πληροφορημένη – και η προηγούμενη και η τωρινή – για πολλά πράγματα τα οποία ήταν σημαντικά και δημιούργησαν το πρόβλημα στο τραπεζιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Λαϊκή».
Την Τρίτη υπεγράφη και η συμφωνία για την απόκτηση από την Πειραιώς, όλων των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος – IBG), έναντι συνολικού τιμήματος 524 εκατ. ευρώ. Τα καταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα επαναλειτουργήσουν από αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου και όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται κανονικά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >