Κοντά. Πιο κοντά. Ακόμα πιο κοντά. Μια γυναίκα με πλούσια μακριά μαλλιά και μάλιστα από το Μπανγκλαντές, δεν θα θυσίαζε τη χαίτη της για τίποτα στον κόσμο. Εκτός κι αν … έχει βαρεθεί να την αρπάζουν από τα μαλλιά και να την σέρνουν μέσα στο ίδιο της το σπίτι…Τις τελευταίες μέρες το τηλεοπτικό σποτάκι με το κορίτσι που θυσιάζει την ομορφιά του έχει γίνει viral. Τραβηγμένο από τα μαλλιά;

Ads

Το υπογράφει η Jui, μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που προτρέπει τις γυναίκες- θύματα να μην συμβιβαστούν, να μιλήσουν. Το τηλεοπτικό τελειώνει με το μήνυμα : «τα μαλλιά  είναι η τιμή/ομορφιά μιας γυναίκας και δεν θα πρεπε να γίνουν το σύμβολο της αδυναμίας της».

Τι στην ευχή γίνεται στο Μπαγκλαντές; Είναι η  χώρα της οικογενειακής βίας στην Ασία όπως η Ινδία είναι η χώρα των βιασμών; Μερικά περιστατικά και ολίγα στατιστικά από τη μελέτη: «Human Rights Situation in Bangladesh 2016 : An Analysis» της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ain o Salish Kendra  (ASK),  δίνουν μια ιδέα για το τι επικρατεί στη χώρα αυτή και σε πόση εκτίμηση έχουν οι άνδρες το γυναικείο φύλο…

Η χώρα των δαρμένων γυναικών  

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τo 2016, καταγράφηκαν 724 περιπτώσεις βιασμού, 37 από τα θύματα δολοφονήθηκαν μετά τον βιασμό και 8 από τις γυναίκες αυτές, αυτοκτόνησαν εξαιτίας του βιασμού. Μόνο μέσα σε έναν από τους τελευταίους μήνες του 2016, τον Οκτώβριο, σημειώθηκαν τα παρακάτω περιστατικά:

Ads

Ένα 5χρονο κοριτσάκι εξαφανίστηκε από το σπίτι του και μετά από αναζήτηση, βρέθηκε σε άθλια κατάσταση σε ένα χωράφι, τραυματισμένο και σεξουαλικά κακοποιημένο σε βαθμό που οι γιατροί του Νοσοκομείου της Ντάκα σοκαρίστηκαν από τη βιαιότητα των τραυμάτων.

Στις 26 του ίδιου μήνα, στο χωριό Kamalprotap, έξω από την πόλη Norail, φήμες  λένε για μια  γυναίκα που συνελήφθη, την έφεραν μπροστά σε τοπικό δικαστήριο το οποίο διέταξε η γυναίκα να συρθεί από τα μαλλιά [!] και να δεχθεί ξυλοδαρμό και βασανιστήρια.

Στις 29 Οκτωβρίου, στο χωριό Mahmudpur του Badalgacchi  της περιοχής  Nawgaon, μια γυναίκα ονόματι Champa Parveen και η μητέρα της ονόματι Shonabhan δέχθηκαν ανελέτητο ξυλοδαρμό από τον Τοπικό Πρόεδρο και δέθηκαν για ώρες σε δέντρο.

Σαν να μην φτάνουν όλες αυτές οι βιαιότητες, στο Μπαγκλαντές φοριέται πολύ και το οξύ στο πρόσωπο. Το 2016, 35 γυναίκες είχαν την ατυχία να πέσουν θύματα  τέτοιας χυδαίας επίθεσης, μία  από αυτές δεν κατάφερε να επιζήσει.

Βιασμοί, σεξουαλική κακοποίηση, ξύλο και βασανισμοί από τοπικά δικαστήρια, επιθέσεις με οξύ. Σε αυτές τις συνθήκες κόλασης για το γυναικείο φύλο, η ενδοοικογενειακή βία μοιάζει να είναι το μικρότερο κακό…

Είναι; Ή μήπως είναι το ξύλο που πονάει περισσότερο;

Βία μέσα στο ίδιο σου το σπίτι…   

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, η ιστοσελίδα the guardian έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ενδοοικογενειακή βία στο Μπαγκλαντές παρουσιάζοντας μαρτυρίες θυμάτων. Κάθε γυναίκα έχει την ιστορία της και όλες οι ιστορίες έχουν κακοποίηση και εξευτελισμό.

Η Shahana Akhter έπεσε θύμα κακοποίησης από τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Αναγκάστηκε να  το σκάσει από το σπίτι. Τώρα διεκδικεί από τον πρώην σύζυγο διατροφή για το μωρό της αλλά εκείνος αρνείται να αναλάβει τις υποχρεώσεις του. Η Shahana δέχεται απειλές από την οικογένειά του για να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση.  

image

Shahana Akhter – φωτογραφία: Paul Ratje – the guardian

Η  Lipi Begum  έχει μια άλλη θλιβερή ιστορία: ο γάμος της με τον σύζυγό της ήταν καλός, γεμάτος αγάπη αλλά ο σύζυγός της πέθανε και η οικογένειά του αρνήθηκε να αναλάβει τη φροντίδα της χήρας και των κοριτσιών της που έφτασαν στο σημείο να λιμοκτονούν, κατά κυριολεξία. Αφού έζησε μέσα στη φτώχεια για τέσσερα χρόνια, η Lipi άρχισε να εργάζεται για το Plan International κι έτσι μπόρεσε να επιβιώσει.

image

Lipi Begum – φωτογραφία: Paul Ratje – the guardian

Η Lovely Begum που στη φωτογραφία παρηγορεί μια άλλη γυναίκα – θύμα ενδοοικογενειακής βίας, έχει γίνει διάσημη στην περιοχή Goala Bazar, κοντά στο Sylhet για τη φροντίδα που προσφέρει σε κακοποιημένες γυναίκες.  Όταν ήταν 16 ετών, οι γονείς της κανόνισαν τον γάμο της με κάποιον γνωστό τους αλλά ένας ζηλιάρης ξάδερφος την απήγαγε και την ανάγκασε να τον παντρευτεί. Η Lovely δραπέτευσε κάποια στιγμή και γύρισε στους γονείς της αφού ο σύζυγος την μαχαίρωσε στο χέρι. Το souvenir της υπόθεσης είναι 16 ράμματα που τα δείχνει μερικές φορές στις άλλες γυναίκες-θύματα κακοποίησης.

image

Lovely Begum – φωτογραφία: Paul Ratje – the guardian

Ποια είναι τα νεότερα στοιχεία; Μέσα στο 2016, στη χώρα της Begum και της Shahana, όπου οι γυναίκες τρώνε πιο συχνά ξύλο παρά ψωμί,  191 γυναίκες σκοτώθηκαν από τον σύζυγό τους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Το Γραφείο Στατιστικών του Μπανγκλαντές [Bangladesh Bureau of Statistics (BBS)],  ισχυρίζεται ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, η τάση για ενδοοικογενειακή βία δείχνει να είναι πτωτική. Τα αποτελέσματα  για το 2016 αποκαλύπτουν  ότι το 72,6% των παντρεμένων γυναικών έχουν υποστεί  τουλάχιστον  μία φορά, κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας.  

Αν αυτά είναι τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα αποθαρρυντικά, ποια είναι; Κι όμως, το 72,6% είναι πρόοδος σε σύγκριση με τα ποσοστά του παρελθόντος. Το 2011 , το ποσοστό [από την ίδια πηγή] ήταν 87%!

Γιατί στο Μπαγκλαντές; 

Τι φταίει; Θυμάστε το video με τον ιμάμη που έδινε οδηγίες στους μουσουλμάνους  πώς να δέρνουν τις γυναίκες τους; Πριν από 5-6 χρόνια είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Στο Μπαγκλαντές που το 83,4 % του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ποιος θα περιορίσει την ενδοοικογενειακή βία όταν ο ιμάμης βγαίνει στην τηλέοραση και δηλώνει ότι είναι καθήκον για έναν μουσουλάνο άνδρα να δέρνει τη γυναίκα του και τιμή για μια γυναίκα να δέχεται το ξύλο από τον σύζυγό της;  «Ο σύζυγος μπορεί και πρέπει να χτυπάει τη γυναίκα του αλλά [προσοχή!] την ώρα που την χτυπάει δεν πρέπει να την καταριέται». [!]

Επίσης, «δεν πρέπει να της σπάσει τα κόκκαλα, τα δόντια ή να της βγάλει το μάτι. Κανονικά, δεν πρέπει να την χτυπάει καν στο πρόσωπο αλλά τέλος πάντων…Επίσης, δεν  πρέπει να σηκώνει το χέρι του ψηλά αλλά να την χτυπάει από το ύψος του στήθους». Αν τα κάνει όλα αυτά σωστά, το ξύλο είναι για τη διαπαιδαγώγησή της! Και για ποιον λόγο μπορεί να την χτυπάει; Στην περίπτωση που αρνείται να κοιμηθεί μαζί του. Απλά πράγματα.

Οι άλλοι  λόγοι όπως η αυστηρή εφαρμογή της “purdah” [της απομόνωσης δηλαδή της γυναίκας από άνδρες που δεν είναι συγγενείς] ή η βία στη νιόπαντρη ως μοχλός πίεσης για να  πάρει ο σύζυγος την υποσχεμένη προίκα [“joutuk” ή “mahr”] είναι πολύ μικρότερης σημασίας μπροστά στην αντίληψη που καλλιεργούν οι θρησκευτικοί ηγέτες.

Οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών συνδέονται επίσης με την άσκηση βίας αν και στο θέμα αυτό , υπάρχει κάποια πρόοδος. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  λαμβάνει στοιχεία από την Κυβέρνηση του Μπαγκλαντές που δηλώνουν ότι το ποσοστό κοριτσιών που παντρεύονται πριν από τα 18 τους χρόνια, μειώθηκε από 65% το 2014 σε 52% το 2016. Ωστόσο, ένα 18% των κοριτσιών, ακόμη παντρεύονται πριν από τα 15. Το Μπαγκλαντές εξακολουθεί να κατέχει το αρνητικό ρεκόρ Ασίας κι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο.

Το viral viral και το ξύλο ξύλο…

Τα Social Media και σποραδικές αναρτήσεις από χρήστες υποστηρίζουν ότι το σποτάκι έχει ήδη κάνει δουλειά [«έχει γίνει viral, όλοι γι αυτό μιλούν»]. Εντάξει, αλλά το ζητούμενο δεν είναι απλώς να συζητηθεί ή να συγκινήσει. Το αποτέλεσμα θα φανεί στο τέλος του 2017, αν τα στατιστικά στοιχεία – μακάρι – δείξουν μια εντυπωσιακή βουτιά προς τα κάτω του ποσοστού κακοποιημένων γυναικών. Ή έστω των γυναικών που τόλμησαν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να καταγγείλουν το περιστατικό.

Μέχρι τότε, το μήνυμα  που θα περνάει το σποτάκι αυτό στις γυναίκες είναι ότι εκείνες, όχι οι άνδρες, όχι η κοινωνία, όχι η Κυβέρνηση πρέπει κάτι να αλλάξουν  για να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Να μιλήσουν ή αλλιώς  να θυσιάσουν αυτό που είναι εξωτερικό γνώρισμα της γυναικείας τους φύσης, της θηλυκότητάς τους.  

Ή δαρμένες ή κουρεμένες. Με άλλα λόγια… ή τιμωρία από τον σύζυγο ή αυτοτιμωρία.

Μακάρι το τηλεοπτικό να φέρει αποτελέσματα αλλά αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση που δίνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες στους άνδρες, πώς θα αλλάξει η νοοτροπία τους;  Το να ελπίζεις ότι θα αλλάξεις τα μυαλά των ανδρών [ή και των γυναικών] του Μπαγκλαντές με το συγκινητικό σποτάκι με τη νιόπαντρη που θυσιάζει τα μαλλιά της για να γλιτώσει από τη βία… μοιάζει σαν  να προσπαθείς να σταματήσεις ένα τσουνάμι με  μια τάπα μπάνιου…