Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα εξετάσει πιθανότατα τη Δευτέρα 1η Μαρτίου την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας 28 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP») (των Κούρδων και της Αριστεράς, με 56 εκ των 585 έδρες).

Ads

Αυτοί οι βουλευτές κατηγορούνται ότι «διεξάγουν αυτονομιστική-τρομοκρατική προπαγάνδα» ή «βοηθούν ή ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση». Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι στην Τουρκία, οποιαδήποτε κριτική, οποιαδήποτε ειρηνική αντιπολίτευση κατά της εξουσίας και οποιαδήποτε προσπάθεια της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Κούρδων θεωρούνται τρομοκρατία.

Το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα, το «HDP», βρίσκεται, από την ίδρυσή του (2012), στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αλλά και ενός σημαντικού τμήματος της τουρκικής κοινωνίας. Αντιμετωπίζεται, επίσης, από τα αντιπολιτευόμενα πολιτικά κόμματα, ως «η πολιτική πτέρυγα του PKK (του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, σε ένοπλο αγώνα κατά της κυβέρνησης από το 1984, για τα δικαιώματα των Κούρδων).

Ο αντιπρόεδρος του «Καλού Κόμματος» («İYİ») (προερχόμενου από το ακροδεξιό «MHP», των 37 εδρών) έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας των 28 βουλευτών του «HDP».

Ads

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος («CHP») (κεμαλικής αντιπολίτευσης, 136 εδρών) διευκρίνισε ότι θα μελετήσουν ξεχωριστά κάθε περίπτωση «σχέσης με την τρομοκρατία» πριν υπογράψουν την ψηφοφορία σύμφωνα με τις αρχές. Το «CHP» είχε ψηφίσει κατά το παρελθόν υπέρ της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας των Κούρδων.

Ο βουλευτής του «CHP» στη Μερσίνη, Ali Mahir Basarir, θεώρησε ότι επρόκειτο για κυβερνητική επιχείρηση, για να αλλάξει την ατζέντα. «Σήμερα στην Τουρκία, η δυστυχία, η φτώχεια και η έλλειψη δικαιοσύνης αποτελούν τα εντονότερα προβλήματα. Η κυβέρνηση επιλέγει να συζητήσει, αντί αυτών των δημοφιλών ζητημάτων, την κοινοβουλευτική ασυλία των αντιπολιτευόμενων βουλευτών», δήλωσε.

Οι εταίροι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης («ΑΚΡ»), (289 εδρών), του εθνικιστή-Ισλαμιστή Προέδρου Ερντογάν, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος («MHP») (ακροδεξιό, 48 εδρών) και το Πατριωτικό Κόμμα («VP») (μικρή ομάδα με επικεφαλής τον Ντογκού Περιντσέκ -Dogu Perincek-, εκπρόσωπος των ομάδων του Βαθέος Κράτους, πρώην στρατιωτικοί και άλλοι αξιωματούχοι του Παλαιού Καθεστώτος, άνευ βουλευτικής έδρας), επιθυμούσαν εδώ και καιρό την πλήρη απαγόρευση του «HDP». Η κυβέρνηση, όμως, ήθελε να το αποδυναμώσει, ακόμη και να το εξουδετερώσει, με άλλον τρόπο. Διότι το «HDP» είναι το -ιδρυθέν από το 1990- όγδοο πολιτικό κόμμα των Κούρδων και της Αριστεράς. Όλα τα άλλα εφτά κόμματα έχουν απαγορευτεί από τα τουρκικά δικαστήρια. Ωστόσο, όλα τα νέα διαδοχικά κόμματα έχουν αυξήσει τον αριθμό ψηφοφόρων. Το «HDP» έλαβε περισσότερες από 6.000.000 ψήφους (σε σύνολο περίπου 50.000.000) κατά τις τελευταίες νομοθετικές εκλογές του Ιουνίου του 2018.

Ως εκ τούτου, το Παλάτι του Ερντογάν προτιμά να απαγορεύει, αντί του «HDP», τους βουλευτές του, αναλύει ο Τσαν Ντουντάρ (Can Dundar), αρθρογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Arti TV». Όταν αρθεί η κοινοβουλευτική ασυλία αυτών των 28 βουλευτών του «HDP», οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι κινδυνεύουν να καταδικαστούν από τα δικαστήρια.

Το «HDP» είναι το κόμμα-κλειδί για μία πιθανή νίκη της αντιπολίτευσης εναντίον του Ερντογάν. Διότι, το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο αποτελείται από τα κόμματα της επίσημης αντιπολίτευσης, χρειάζεται απολύτως 10%-13% των ψήφων του «HDP». Αυτό το τελευταίο δεν ανήκει σε αυτόν το συνασπισμό, αλλά είχε υποστηρίξει τους υποψηφίους του «CHP»  κατά τις τελευταίες τοπικές εκλογές το Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2019, όπου το κυβερνών κόμμα έχασε περισσότερους από δέκα δήμους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και των Αδάνων.

Επιπλέον, το «HDP» είναι το μοναδικό γνήσιο αντιπολιτευόμενο κόμμα, σύμφωνα με την πλειονότητα των ανεξάρτητων Τούρκων, Κούρδων και ξένων παρατηρητών, καθώς αντιτάσσεται σε όλες τις πολιτικές του Ερντογάν, ενώ τα τέσσερα άλλα επίσημα αντιπολιτευόμενα -εκπροσωπούμενα στο Κοινοβούλιο- κόμματα («CHP», «İYİ», «DEVA» και «Gelecek») στηρίζουν πλήρως τις επιθετικές πολιτικές της Άγκυρας στη διεθνή σκηνή.

Αρκετοί σχολιαστές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, εκλογές, συνεπώς, χωρίς το «HDP». Επί τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια, βρίσκονται στη φυλακή περισσότερα από 4.500 μέλη του «HDP», συμπεριλαμβανομένων των δυο πρώην συμπροέδρων του, αρκετών πρώην και νέων βουλευτών, εθνικών και τοπικών αξιωματούχων.

Ο Ερντογάν πιστεύει, λοιπόν, ότι μόλις «απαλλαγεί», μόλις «ξεφορτωθεί το «HDP», θα μπορεί εύκολα να χειραγωγήσει την επίσημη αντιπολίτευση και να ξανακερδίσει τις εκλογές. Ξεχνά, ωστόσο, τη δημιουργικότητα, τη συνείδηση και την πολιτική νοημοσύνη των 6.000.000 ψηφοφόρων του «HDP».

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν έχει επιβεβαιωθεί από όλους τους παρατηρητές. «Ένας δικτάτορας δεν θα διοργανώσει εκλογές, τις οποίες δεν είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει», λέει ο Δρ. Τσενγκίζ Ακτάρ (Cengiz Aktar), συγγραφέας του βιβλίου «Τουρκική Δυσφορία». Πράγματι, η κανονική ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών είναι το 2023, αλλά ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι σε δύο χρόνια ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα είναι ισχυρότεροι από σήμερα. Ακριβώς το αντίθετο…

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.