Την Πέμπτη 17 Ιουνίου στη Σμύρνη ένοπλος δράστης σκότωσε στα γραφεία του κουρδικού και αριστερού, τρίτου κόμματος στο Κοινοβούλιο, «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» («HDP»), μια εκπρόσωπό του, την 20χρονη Κούρδη Ντενίζ Ποϋράζ (Deniz Poyraz).

Ads

Ο τίτλος του αριστουργηματικού έργου του Αντονιόνι «Blow-up», του 1966 μεταφράστηκε στην τουρκική γλώσσα ως «Είδα το δολοφόνο». Πρέπει πλέον να λέμε «Είδα ξανά το δολοφόνο», καθώς πρόκειται για τη νιοστή δολοφονία ενός στελέχους του «HDP».

Σχεδόν δύο ώρες μετά τη δολοφονία, φωτογραφίες και πληροφορίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο: Ο 27χρονος ύποπτος, ονόματι Ονούρ Τζενσέρ (Onur Gencer), που συνελήφθη επί τόπου από την Αστυνομία βρισκόταν «σε αποστολή» τουλάχιστον δύο φορές στη Συρία. Οι φωτογραφίες του με ειδικά τουφέκια στον τουρκικό στρατό και τα μηνύματα μίσους του προς τους Κούρδους και τους Αρμενίους συνοδεύονται από το σήμα της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, παρακλαδιού του ακροδεξιού «Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης» («MHP»), συμμάχου του Ερντογάν. Εστάλη πιθανότατα από τους Τούρκους αξιωματούχους στη Συρία, για να πολεμήσει τους Κούρδους.

Στο ανακοινωθέν του, ο νομάρχης της Σμύρνης διευκρινίζει ότι ο ύποπτος είναι παραιτηθείς «πρώην εργαζόμενος στον υγειονομικό τομέα». Ψευδοκάλυψη για τη νομιμοποίηση της παρουσίας του στη Συρία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ads

Μερικές φωτογραφίες και μηνύματα του Τζενσέρ διαγράφηκαν από το κινητό του μετά τη σύλληψή του. Οι αστυνομικοί ήταν πολύ ευγενικοί, ακόμη και στοργικοί με τον ύποπτο κατά τη διάρκεια της σύλληψης, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν επί τόπου.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι του «HDP» διευκρινίζουν ότι το πρωί της Πέμπτης 40 περίπου άτομα επρόκειτο να συνεδριάσουν στα γραφεία του κόμματος, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή. «Υπήρχαν άλλοι δύο δράστες που διέφυγαν», πρόσθεσαν.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και έξι, τουλάχιστον, μήνες, λάμβανε χώρα μια εκστρατεία μίσους κατά του «HDP». Ο αντιπρόεδρος του «MHP» Σεμί Γιαλτσίν (Semih Yalçin) είχε στις 12 Δεκεμβρίου 2020 ανοικτά δηλώσει: «Το «HDP» και το «PKK» (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) είναι μία αγέλη πολιτικών παρασίτων προς πλήρη εξόντωση». Το «MHP» ζήτησε την απαγόρευση αυτού του κόμματος. Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει επί του παρόντος την υπόθεση.

Αρκετοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι χαρακτήριζαν το «HDP» ως τον πολιτικό βραχίονα του «PKK». Τα κυβερνητικά ΜΜΕ επιτίθεντο, επίσης, συνεχώς στο «HDP», το οποίο έλαβε 6 εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες εκλογές του 2018 και κέρδισε 67 από τις 600 έδρες στο Κοινοβούλιο. Δέκα βουλευτές έχασαν την ιδιότητά τους μετά από καταδικαστικές αποφάσεις και δύο άλλοι προσχώρησαν σε άλλο πολιτικό κόμμα. Τουλάχιστον 10 χιλιάδες (Ναι δέκα χιλιάδες!) μέλη, εκ των οποίων συμπρόεδροι, βουλευτές, δήμαρχοι, στελέχη, τοπικοί και εθνικοί αξιωματούχοι και άλλοι εκλεγμένοι ή απλοί υποστηρικτές, εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια. Όλοι κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» ή προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ισχύουσα δικαιοσύνη στην Τουρκία, το πρώτο έγκλημα αποτελεί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων και το δεύτερο, η άσκηση κριτικής της εξουσίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης σιώπησαν επί τουλάχιστον 24 ώρες. Κανένα μήνυμα συλλυπητηρίων, καμία καταδίκη της δολοφονίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Οι Κούρδοι είναι η σανίδα σωτηρίας και, ταυτόχρονα, ο αποδιοπομπαίος τράγος του καθεστώτος του Ενός Ανδρός. Όταν ο Ερντογάν βρίσκεται σε πολιτικό, οικονομικό ή διπλωματικό πρόβλημα, επιτίθεται κατά μέτωπο στρατιωτικά ή/και πολιτικά στους Κούρδους της Τουρκίας, της Συρίας ή του Ιράκ. Έτσι, μπορεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα της χώρας και να υποστηριχθεί ακόμη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κηδεία της Ντενίζ Ποϋράζ την Παρασκευή στη Σμύρνη, ως διαμαρτυρία για τη δολοφονία αυτής της νεαρής Κούρδης γυναίκας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του «HDP» εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν αντέδρασαν δεόντως κατά αυτής της δολοφονίας.