Την ανάγκη μείωσης του χρέους και του ελλείμματος στην Ισπανία, αλλά και τη διατήρηση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του για την οικονομία της χώρας.

Ads

Παράλληλα, προχωράει στη μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του 2018, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ έναντι 2,8% της αρχικής πρόβλεψης.

Παρότι η Ισπανία συγκαταλέγεται στις πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, το τελευταίο διάστημα, και μετά από 19 διαδοχικά τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ, εμφανίζει τις πρώτες ενδείξεις στασιμότητας.

«Είναι σημαντικό η αντοχή της οικονομίας έναντι των εξωτερικών κινδύνων να ενισχυθεί περαιτέρω» σχολιάζει το ΔΝΤ, στην έκθεσή του.

Ads

«Δύο είναι πυλώνες για την επίτευξη αυτού του στόχου: η επανεκκίνηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, οι οποίες εισήχθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση» σπεύδει να επισημάνει.

Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος έχει παρουσιάσει οριακή μείωση. Την ίδια ώρα, ο περιορισμός του ελλείμματος στο 1,8% του ΑΕΠ καθίσταται απολύτως αναγκαίος, όπως προσθέτει το Ταμείο.

Μάλιστα, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει και την ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να διορθωθούν οι τρέχουσες αρρυθμίες που παρατηρούνται.