«Η ηλικία γάμου διαρκώς και αυξάνεται. Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν παντρεύονται όταν είναι νέοι. Αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Οι περισσότεροι παντρεύονται σε ηλικία άνω των 30 ετών ή μένουν ανύπαντροι».

Ads

Δεν πρόκειται για κουβέντες ενός ανθρώπου σε μια καφετέρια. Είναι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε επίσημη εκδήλωση με θέμα την Απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία στις 9 Ιανουαρίου στην Άγκυρα.

Μόλις δημοσιεύτηκαν οι δηλώσεις του, οι χρήστες του Διαδικτύου αντέδρασαν μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιες φορές με διάθεση σάτιρας, άλλες με οργή. Η συζήτηση συνεχίστηκε στη δημόσια σφαίρα και στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι παρατήρησαν ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να ασχολείται με πολιτικά και δημόσια ζητήματα και να αφήσει «ήσυχη» την ιδιωτική ζωή των νέων. Άλλοι πάλι διαμαρτυρήθηκαν επικαλούμενοι τους οικονομικούς λόγους του φαινομένου που έθιξε ο Ερντογάν: «Δεν υπάρχει δουλειά για τους νέους, ειδικά για όσους έχουν ανώτατη εκπαίδευση. Πως θα παντρευτούν; Πώς να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα; Πώς να βγάλεις το μήνα χωρίς μισθό;».

Ads

Υπάρχουν ακόμη και αυτοί που αντέδρασαν στις δηλώσεις Ερντογάν μιλώντας για την Παιδεία. «Να παντρευτεί κάποιος χωρίς να έχει γνωρίσει τον / την σύντροφό του κινδυνεύοντας να καταστρέψει το μέλλον του. Οι γονείς μας, οι πατεράδες και οι μητέρες μας, παντρεύτηκαν πολλοί νέοι υποκύπτοντας στη δύναμη των γονιών τους. Δημιουργήθηκαν κατεστραμμένες οικογένειες».

Πολλοί εξαπέλυσαν επίθεση στον Ερντογάν κατηγορώντας τον πως η ομιλία του επί ενός τόσο προσωπικού θέματος έγινε σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από τα μεγάλα προβλήματα της τουρκικής κοινωνίας. «Αντί να μιλάει για την ηλικία γάμου, ο Ερντογάν θα έπρεπε να μιλήσει για τις δολοφονίες γυναικών, τα βιασμένα παιδιά και τους νέους ανθρώπους που απήχθησαν από παραστρατιωτκές δυνάμεις».

Στην ίδια ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τα εθνικιστικά, αντιδραστικά στερεότυπα για την οικογένεια: «Γιατί ζητάω τουλάχιστον τρία παιδιά για κάθε οικογένεια; Επειδή ένα ισχυρό Έθνος μπορεί να δημιουργηθεί μόνο από ισχυρές και μεγάλες οικογένειες. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Δύση. Η οικογένεια χρεοκοπεί. Η πλειοψηφία των δυτικών κοινωνικών θα εξαφανιστεί σύντομα από τον κόσμο».

Έχει πάντως ενδιαφέρον πως ο μοναδικός επίσημος σύμμαχος του Ερντογάν,, ο πρόεδρος του MHP (των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων), ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι ένας εργένης ετών 72. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως βάσει στατιστικών στοιχείων που ήρθαν στο φως μέσω διαδικτύου οι ισχυρισμοί του Ερντογάν είναι ανυπόστατοι. «Δεν είναι αλήθεια πως η πλειοψηφία των νέων στην Τουρκία παντρεύεται μετά την ηλικία των 30 ετών».

Ο Ερντογάν που είναι αντιμέτωπος με πολιτικές και διπλωματικές ήττες αναζητά νέα θέματα και μύθους για να αποτρέψει την παρακμή του κόμματός του και της κυριαρχίας του. Προσπαθεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων ώστε να περιορίσει την πτώση του. Όμως τέτοιου είδους επικοινωνιακά τρικ κρατάνε μόλις δύο ή τρεις ημέρες και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτό με τους γάμους των νέων εξελίσσονται σε μπούμερανγκ για τον Τούρκο Πρόεδρο.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.