Την απώλεια του πατέρα της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Russia Today (RT).

Ads

«Αυτό που θέλει να πει σε όλους εμάς που θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, είναι ότι μερικές φορές ο Δαβίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ. Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τον Φιντέλ», είπε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

RT: Πάμε τώρα στον καλεσμένο μας, Στέλιο Κούλογλου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Στέλιο, η σοσιαλιστική ατζέντα μοιάζει να κερδίζει όλο και περισσότερο σε δημοφηλία, αν δούμε και το πλήθος που ακολούθησε τον Μπέρνι Σάντερς προεκλογικά. Τι σημαίνει ο θάνατος του Κάστρο για τους ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από τον σοσιαλισμό;

Ads

Κούλογλου: Ο Φιντέλ Κάστρο κατάφερε να δώσει τέλος στη βάρβαρη και διεφθαρμένη δικτατορία του Μπατίστα, κατά τη διάρκεια της επανάστασης, και έπειτα, παρά το μεγαλύτερο εμπάργκο στην ιστορία της ανθρωπότητας, κατάφερε να επιβιώσει και να βελτιώσει τη ζωή του λαού του, γι αυτό και τον αγαπά ένα πολύ υψηλό ποσοστό των Κουβανών. Κατάφερε να επιζήσει τις τόσες απόπειρες ανατροπής του, ή και δολοφονίας του πάνω από 500 ίσως φορές, αυτό είναι πηγή έμπνευσης για ανεξαρτησία. Αυτό που θέλει να πει σε όλους εμάς που θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ότι μερικές φορές ο Δαβίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ. Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τον Φιντέλ.

RT: Υπάρχουν ωστόσο κριτικές από τον αριστερό χώρο, για τον τρόπο με τον οποίο διακυβέρνησε μετά την επανάσταση, ο φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ είπε ότι Κάστρο απέτυχε να εφαρμόσει σωστά τον σοσιαλισμό, και απογοήτευσε, τι έχετε να πείτε εσείς γι αυτό;

Κούλογλου: Σίγουρα δεν πρέπει μόνο να εμπνεόμαστε από τον Φιντέλ αλλά να ασκούμε και κριτική, αλλά δεν πρέπει να συγκρίνουμε διαφορετικά πράγματα.
Να μη συγκρίνουμε μήλα και πορτοκάλια. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τι ήταν και τι είναι ακόμα η Κούβα. Ένα μικρό νησί της Καραϊβικής και δε μπορούμε να τη συγκρίνουμε με το Μαϊάμι, τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Ή τη Σλοβενία του κ. Ζίζεκ. Πρέπει να τη συγκρίνουμε με τον Άγιο Δομίνικο, την Αϊτή και τις γειτονικές χώρες. Από αυτή την άποψη η Κούβα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι οι χώρες αυτές. Σίγουρα ο Φιντέλ δεν κατάφερε να εφαρμόσει τον σοσιαλισμό, αλλά βελτίωσε τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη αλλά και να μάθουμε και από τα λάθη του.

RT: Πόσο μεγάλη επιρροή ήταν για σας προσωπικά και για το κόμμα σας;

Κούλογλου: Παρακολούθησα τον Κάστρο σε μια ομιλία του όταν γυρνούσα ένα ντοκιμαντέρ στην Κούβα ήταν οι πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς στην Κούβα, και ξαφνικά ξέσπασε καταιγίδα. Και εκείνος συνέχισε να μιλά παρά την καταιγίδα. Αυτό που με ενέπνευσε είναι το θάρρος του και το πείσμα του για ανεξαρτησία. Για την ανεξαρτησία της χώρας του. Και η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα. Πρέπει να αγωνιστούμε για την ανεξαρτησία μας, αυτό είναι το μάθημα που μας δίνει ο Φιντέλ.

RT: Ποιά είναι η επιρροή του στο κίνημα της αριστεράς παγκοσμίως;

Κούλογλου: Ενέπνευσε πολλά κινήματα για κοινωνική δικαιοσύνη στη Λ. Αμερική, κυρίως εκεί γιατί ήταν και η περιοχή του. και πιστεύω ότι θα τον θυμούνται ως πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων. Πήρε ένα μικρό νησί και άλλαξε τελείως το στάτους και την εικόνα του στον κόσμο. Βοήθησε επίσης άλλες χώρες στην Αφρική να απαλλαχθούν από τους αποικιοκράτες. Το έργο του είναι περισσότερο θετικό παρά αρνητικό, τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του ίσως υπήρξαν αρνητικές πτυχές αλλά όταν είσαι στην εξουσία 46 χρόνια, η εξουσία σε φθείρει. Αλλά ακόμα ο Φιντέλ εξακολουθεί να αποτελεί και θα αποτελεί μια έμπνευση. Πρέπει να αναρωτηθούμε όταν βλέπουμε να το γιορτάζουν στο Μαϊάμι, γιατί τον υποστηρίζουν οι Κουβανοί; Γιατί αυτοί ξέρουν ότι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τους γείτονές τους. Και αυτό είναι ο Φιντέλ.

RT: Μπορείτε να κατανοήσετε γιατί πανηγυρίζουν ο κόσμος και τα ΜΜΕ στο Μαϊάμι;

Κούλογλου: Όχι, γιατί είναι τα ίδια ΜΜΕ που πανηγύριζαν και με το πραξικόπημα του Πινοσέτ. Και με άλλα πραξικοπήματα δικτατοριών που έσφαξαν πολύ κόσμο στην Αργεντική και τη Χιλή. Σε όλη τη Λατινική Αμερική. Σίγουρα το καθεστώς στην Κούβα δεν ήταν δημοκρατικό, ήταν αυταρχικό αλλά δεν είχαμε τέτοια πράγματα, άνθρωποι να εξαφανίζονται, να τους ρίχνουν από ελικόπτερα, να τους παίρνουν τα παιδιά τους, να εκτελούνται. Οι ίδιοι άνθρωποι που τον αποκαλούν τύραννο, αγαπούσαν τον Πινοσέτ. Όχι δε με πείθει καθόλου αυτή η κριτική.

RT: Στέλιο Κούλογλου ευχαριστούμε πολύ.