Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, που  ετοιμάζεται να νομοθετήσει για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς με θέμα τα Paradise Papers και την φοροδιαφυγή. 

Ads

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νομοθεσία πρωτοπόρα και αποτελεσματική, την οποία να διαφημίσουμε στο εξωτερικό που θα αναβαθμίσει την εικόνα μας στο Ευρωκοινοβούλιο και θα αποτελέσει οδηγό και για τις νομοθεσίες των άλλων χωρών της ΕΕ», είπε και εξήγησε πως μια ρύθμιση με την οποία δεν θα προστατεύονται τα πρόσωπα, που γνώριζαν ή συμμετείχαν σε μια παρανομία  δεν θα φέρει αποτελέσματα. «Οι whistleblowers δεν είναι άνθρωποι που είδαν φως και μπήκαν. Για να γνωρίζουν τις υποθέσεις, πρέπει να ήταν εμπλεκόμενοι. Από την στιγμή που συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές με τις αρχές και δεν αποκρύπτουν τίποτα, θα πρέπει να προστατεύονται και ενδεχομένως να ανταμείβονται, στη περίπτωση οικονομικών εγκλημάτων. Αυτοί οι άνθρωποι καταστρέφουν το μέλλον τους και θέτουν την ζωή τους σε κίνδυνο με αυτές τις αποκαλύψεις τους, που ωφελούν όμως το κοινωνικό σύνολο». 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις απόπειρες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να υποβαθμίσει και να ακυρώσει το πόρισμα και τις προτάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers. «Την προηγούμενο βράδυ των ψηφοφοριών σημειώθηκε ένα μίνι πραξικόπημα του ΕΛΚ επί του αρχικού συμφωνηθέντος κειμένου της Επιτροπής στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Το ΕΛΚ παρουσίασε αιφνιδιαστικά μια σειρά τροπολογίες, ζητώντας να να μην συμπεριληφθούν στη λίστα των μη συνεργαζόμενων κρατών, κράτη με χαμηλή ή μηδενική φορολογία, να μην επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που δεν συνεργάζονται και στο θέμα της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος να λαμβάνονται υπόψη και τα συμφέροντα των εταιρειών… Στην περίπτωση του σκανδάλου της Novartis, εάν προστατεύονταν οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα ξέραμε τίποτε για το σκάνδαλο η διαλεύκανση του οποίου προχωρά χάρις σε τρεις whistleblowers που ήταν υπάλληλοι της εταιρείας», συμπλήρωσε ο Στέλιος Κούλογλου. 

Η ζημιά που προκαλούν οι πρακτικές φοροδιαφυγής είναι τεράστιες, τόνισε ο Σ. Κούλογλου στην ομιλία του. «Οι φορολογικοί παράδεισοι κοστίζουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε απώλειες φορολογικών εσόδων για τις φτωχές χώρες» είπε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι δεν βρίσκονται μόνο σε εξωτικές χώρες αλλά και μέσα στην Ευρώπη, όπου, όπως είπε, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις φορολογικοί παράδεισοι: η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία. Επίσης δήλωσε ότι η δημοσιογραφική έρευνα για τα Panama Papers αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία. «Για παράδειγμα υπήρχε ένα κτίριο στην πόλη του Παναμά το οποίο ήταν γιαπί αλλά το οποίο είχαν δηλώσει ως έδρα περισσότερες 500 έδρες off-shore εταιρειών».

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στους τρόπους που χρησιμοποιούνται για την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή λέγοντας ότι γίνονται μέσω μεταφοράς κεφαλαίων μεταξύ θυγατρικών και μητρικών επιχειρήσεων πολυεθνικών σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, μέσω τραπεζών και μεγάλων λογιστικών εταιρειών. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντιδρά στις προτάσεις να τιμωρούνται οι τράπεζες που συλλαμβάνονται να διευκολύνουν την φοροδιαφυγή ακόμη και με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, την στιγμή που «με ένα τηλέφωνο κατευθύνουν τον πελάτη τους και αναλαμβάνουν ουσιαστικά να του ανοίξουν offshore!»

Ads

Στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς μιλήσαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, η Χάρις Τριανταφυλλίδου από την Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ο Τρύφωνας υπεύθυνος τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, και η Άννα Κουτσοκιόζογλου-Πουλάκη, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εφοριακών.