Κοινή γραπτή ερώτηση κατέθεσαν στην Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Κώστας Χρυσόγονος, για την άρση των μονομερών προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας σε βάρος χωρών μελών. Το ζήτημα έφερε πρώτα στην ελληνική Βουλή η κα Ν. Γκαρά με σχετική ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν άλλοι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν στην ερώτηση ότι οι λόγοι για τους οποίους έχει εξαιρεθεί η Τουρκία από την καταβολή δασμών κατά την εξαγωγή των προϊόντων της προς την Ελλάδα, έχουν πλέον εκλείψει και ότι στην παρούσα συγκυρία το μέτρο αυτό πλήττει σοβαρά την ελληνική οικονομία. Υπογραμμίζουν επιπλέον, τις συνέπειες που έχει το μέτρο αυτό για την οικονομία των νησιών, κυρίως αυτών που έχουν να διαχειριστούν το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να διευκρινίσει σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αρθεί η προνομιακή αυτή μεταχείριση της Τουρκίας, να εξαλειφθεί ο άνισος ανταγωνισμός και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Ολόκληρο το κείμενο της γραπτής ερώτησης

Σύμφωνα με την  απόφαση αριθ.1/2001 της επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας ΕΚ- Τουρκίας της 28ης Μαρτίου 2001, προβλέπονται προτιμησιακές δασμολογικές πολιτικές έναντι των χωρών μη μελών της Κοινότητας.

Ads

Η εξαίρεση της Τουρκίας από την καταβολή δασμών κατά τη διαδικασία εξαγωγής των προϊόντων της προς την Ελλάδα, μέτρο που είχε ληφθεί προς στήριξη της τότε οικονομίας της, στην παρούσα συγκυρία πλήττει σοβαρά την ελληνική, κυρίως την περιφέρεια της Θράκης και του Νομού Έβρου. Καθημερινά πραγματοποιείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός εισαγωγών από τη γείτονα χώρα, δεδομένης της χαμηλότερης τιμής των προϊόντων, λόγω της απουσίας δασμών.

Το ίδιο έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η οικονομία των νησιών, ιδίως αυτών που έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
Επειδή οι λόγοι για τους οποίους έχει δοθεί το εν λόγω προνόμιο στην Τουρκία έχουν πλέον εκλείψει, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Aν και σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επιτευχθεί άρση των μονομερών προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

2. Με ποιά μέτρα σκοπεύει να συνδράμει στην εξάλειψη του άνισου ανταγωνισμού, ώστε να ανακάμψει η οικονομία στα νησιά και  στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας;