Για «φαινόμενο της κυλιόμενης πόρτας» έκανε λόγο ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζοντας στην ΕΡΑ Χανίων και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Πολύζου την πρόσφατη πρόσληψη του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του μη-εκτελεστικού προέδρου και συμβούλου της Γκόλντμαν Σαξ.

Ads

Το φαινόμενο αυτό, όπως εξήγησε, εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Αμερική και σημαίνει ότι «φεύγεις από μια ιδιωτική εταιρία για να πας στο δημόσιο και το αντίστροφο εκμεταλλευόμενος πάντα το πλεονέκτημα της προηγούμενης δουλειάς. Όταν είσαι στην ιδιωτική εταιρία εκμεταλλεύεσαι τις επαφές που έχεις για να προωθήσεις την ιδιωτική εταιρία στο δημόσιο και όταν είσαι στο δημόσιο εξυπηρετείς τα συμφέροντα της εταιρίας όπου εργαζόσουν πριν. Η δε εταιρία για να σε ανταμείψει που την ευνόησες όταν ήσουν κρατικός λειτουργός, σε (ξανα)προσλαμβάνει.» Αυτή η τακτική θεωρείτο στην Ευρώπη μέχρι πριν από μερικά χρόνια ηθικά απαράδεκτη, τόνισε.

Ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε επίσης ότι η πρόσληψη του κ. Μπαρόζο σε μια τόσο σημαντική θέση σ’έναν χρηματοπιστωτικό όμιλο που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον καπιταλισμό καζίνο και στη διεθνή παγκόσμια κρίση, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και οργή. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων της ΕΕ έστειλε ανοιχτή επιστολή, με την οποία καλεί τους Επιτρόπους να πάρουν θέση και να παύσουν τη σύνταξη ύψους περίπου έντεκα χιλιάδων ευρώ που λαμβάνει ο κ. Μπαρόζο ως πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, κάτι το οποίο ζήτησε και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν.

Με αφορμή την περίπτωση του κ. Μπαρόζο, ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε την πρωτόγνωρα μεγάλη εξουσία που έχουν αποκτήσει οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες και τα λόμπι σε βάρος των πολιτικών και της πολιτικής. Τα λόμπι και οι μεγάλες εταιρίες είναι αυτοί που προωθούν επίσης και πακέτα συμφωνιών όπως οι ΤΤΙΡ, CETA και TISA από τις οποίες επωφελούνται κατά κύριο λόγο. Aναφερόμενος ειδικότερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ίδιος στο ευρωκοινοβούλιο για τις επιπτώσεις της TTIP στην κτηνοτροφία και που θα επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο και στη χώρα μας, είπε: «στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και στη Γαλλία, έχουμε μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, οικογενειακές κυρίως, οι οποίες αν η συμφωνία τελικά υπογραφεί και εφαρμοστεί θα τις καταστρέψει ή σίγουρα θα τους προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά.»

Ads

Σχετικά με το γεγονός ότι κυρίαρχα μέσα δεν αναδεικνύουν τέτοια ζητήματα είπε ότι «για την ΤΤΙΡ θα αρχίσουν να φωνάζουν κατόπιν εορτής και για μια σειρά από άλλα θέματα δεν το κάνουν και για λόγους συμφερόντων, γιατί παίζουν παιχνίδι με τους Μπαρόζους της κάθε εποχής.»

Ακούστε τη συνέντευξη:

Μιλώντας λίγο αργότερα στη συχνότητα του Πρώτου Προγράμματος και στους Νίκο Τσιμπίδα και Μαρία Κλάδου ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για τις αρνητικές συνέπειες της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου και επενδύσεων TTIP σε κάθε τομέα ειδικότερα.» Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη εκδήλωσή του στο Ευρωκοινοβούλιο, για τις επιπτώσεις της στον τομέα της κτηνοτροφίας έναν «ευαίσθητο τομέα για την ελληνική οικονομία, ο οποίος θα πληγεί αν τελικά η TTIP συμφωνηθεί και εφαρμοστεί» σημείωσε.

«Υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια ζώων στην Αμερική που παράγουν κρέας, το οποίο κρέας αν έρθει χωρίς ελέγχους, χωρίς δασμούς με τις ορμόνες του, θα είναι πιο φθηνό και θα κάνει ζημιά στην ευρωπαϊκή παραγωγή αλλά και την ελληνική παραγωγή», εκτίμησε και πρόσθεσε ότι «η γενική ιδέα είναι ότι οι μεγάλες πολυεθνικές κάνουν ότι θέλουν σε βάρος των κρατών και των καταναλωτών. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε πλήρη μυστικότητα.»  Ο ίδιος αναλαμβάνει, όπως είπε, συνεχώς δράσεις και στην Ελλάδα και στο ευρωκοινοβούλιο ενάντια στην ΤΤΙΡ αλλά και στη δίδυμη αδερφή της CETA, ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά και TISA, η οποία θίγει τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στην πρόσληψη του Μπαρόζο στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου στην Γκόλντμαν Σαξ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πρόκειται για τεράστιο ηθικό σκάνδαλο που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, γιατί ήταν ο άνθρωπος που ενεργοποίησε τα μέτρα σκληρής λιτότητας, έχει κόψει τις συντάξεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία και ο ίδιος έπαιρνε σύνταξη περίπου έντεκα χιλιάδες ευρώ το μήνα ως συνταξιούχος πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ είναι και ο άνθρωπος που διευκόλυνε τον πόλεμο στο Ιράκ».

Ακούστε τη συνέντευξη: