«Πρωταθλήτρια στις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη αναδεικνύεται με διαφορά η κυβέρνηση. Μητσοτάκη»,  τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη  και τον  Χρυσόστομο Λουκά στο Κόκκινο, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση και την ψηφοφορία αύριο Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο, πάνω στο τελικό πόρισμα με τις συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις.

Ads

«Στην Ελλάδα είχαμε μια βιομηχανία παρακολουθήσεων,  που δεν υπήρχε στις άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου σημειώθηκαν κρούσματα. Δηλαδή στην Ισπανία παρακολουθούσαν- και πολύ κακώς- Καταλανούς πολιτικούς, λόγω του κινήματος ανεξαρτησίας, αλλά τους παρακολουθούσε η κρατική ασφάλεια για λόγους “εθνικού συμφέροντος” με την πολύ στενή έννοια του ισπανικού εθνικού συμφέροντος…

Εδώ είχαμε διπλές, συντονισμένες παρακολουθήσεις και από την ΕΥΠ και από το Predator, με πρόσχημα το εθνικό συμφέρον. Παρακολουθούσαν την προσωπική ζωή αντιπάλων, συχνά με σκοπό τον εκβιασμό, βλέπε περίπτωση Ανδρουλάκη, ή για τη συγκάλυψη οικονομικών σκανδάλων όπως στην περίπτωση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε σκάνδαλα οικονομικού χαρακτήρα με εμπλοκή της κυβέρνησης. Και τα θύματα ήταν εκατοντάδες. Ούτε ο κ. Ορμπαν δεν έκανε ανάλογα πράγματα στην Ουγγαρία. Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ το κατέχει ο κ. Μητσοτάκης και δύσκολα μπορεί να το σπάσει κάποιος».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις συστάσεις της PEGA για την χώρα μας ο ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής ανέφερε ότι «υπάρχει σειρά συστάσεων που ξεκινούν από το ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να σεβαστεί τις ανεξάρτητες αρχές και να σταματήσει να έχει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του έως το ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει την μη ενημέρωση των θυμάτων».  «Τώρα η προσοχή πρέπει να στραφεί στον έλεγχο για την εφαρμογή των συστάσεων από τα κράτη μέλη που εμπλέκονται όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» υπογράμμισε ο Στ. Κούλογλου.

Ads

Επισήμανε επίσης, πως «η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, έχει υποστεί μεγάλη ζημιά στην κοινή γνώμη της Ευρώπης, όχι μόνο λόγω των παρακολουθήσεων, αλλά και των παραβιάσεων του κράτους δικαίου γενικότερα, με τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη ή τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση στα ΜΜΕ, «όπου υπάρχει μεγάλη δυσφορία και ανησυχία για τη λίστα Πέτσα, για τους ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων και τις επιθέσεις εναντίων δημοσιογράφων, για τη μη διαλεύκανση της δολοφονίας του Καραϊβάζ».

Η συναυλία αλληλεγγύης για δίκαιες δίκες στους πρόσφυγες

Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώθηκε την Κυριακή  στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που ο ίδιος έχει ξεκινήσει για δίκαιη δίκη στους πρόσφυγες οι οποίοι διώκονται και καταδικάζονται με εξοντωτικές ποινές ως διακινητές. Ενώ στην πραγματικότητα σώζουν τις ζωές των ανθρώπων που οι πραγματικοί διακινητές, Τούρκοι βασικά, εγκαταλείπουν και αφήνουν αβοήθητους πάνω στις βάρκες.

«Περνούν από δίκες είκοσι λεπτών, μερικές φορές χωρίς να προλάβουν να απολογηθούν αφού ο μέσος όρος απολογίας είναι μερικά λεπτά, συχνά χωρίς να μην έχουν καθόλου ή να έχουν ελλιπή μετάφραση.  Η μέση ποινή είναι δεκάδες χρόνια και αυτοί οι φυλακισμένοι είναι πάνω από 2000…

Η διεθνής εκστρατεία επικεντρώθηκε σε τρεις ανθρώπους, στους οποίους δόθηκε  η δυνατότητα να απολογηθούν και να εξεταστεί πραγματικά η υπόθεσή τους. Και οι 3 απελευθερώθηκαν. Ο ένας από αυτούς ο Μωχάμεντ Αμπτί είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλάκισης ενώ είχε σώσει τη ζωή των 31 συνανθρώπων του στην ακυβέρνητη βάρκα. Οι άλλοι δύο σε 50 χρόνια ο καθένας, χωρίς να υπάρχει καμία κατάθεση εναντίον τους,  καμία μαρτυρία, προφορική ή γραπτή» ανέφερε ο ευρωβουλευτής.

«Η προσπάθεια για δίκαιες δίκες θα συνεχιστεί» τόνισε ο Στ. Κούλογλου. Στόχος είναι να αλλάξει ο νόμος που ψηφίστηκε το 2014 και προβλέπει ότι όποιος κρατάει το τιμόνι σε μια βάρκα με πρόσφυγες, ανεξάρτητα αν είναι διακινητής ή όχι, αν κέρδισε χρήματα ή όχι,  θεωρείται αυτόματα διακινητής και οι ποινές είναι πολύ μεγάλες».

Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γενικής γραμματείας αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις 28/2/2023 υπήρχαν στην Ελλάδα 2.154 ενεργοί κρατούμενοι για το αδίκημα της παράνομης διακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών. Αυτός είναι ο επίσημος πίνακας της γενικής γραμματείας: