«Στη λίστα των χαμένων από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ανήκει και η ΕΕ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξή του στο Atlas TV με αφορμή τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτό γιατί «ο Πούτιν είναι ο καλύτερος στρατολόγος του ΝΑΤΟ. Από το σημείο που ο Τράμπ το χαρακτήριζε ξεπερασμένο και ανύπαρκτο, και ο Μακρόν ότι είναι σαν να είχε πάθει εγκεφαλικό, τώρα το ΝΑΤΟ ξαναζωντάνεψε και στρατολογεί νέα μέλη. Οι ΗΠΑ αποκτούν και πάλι έλεγχο στην ΕΕ, πουλάνε ακριβότερα το φυσικό τους αέριο, και έχουν στόχο να γονατίσουν τη Ρωσία οικονομικά και στρατιωτικά. Για τους λόγους αυτούς, δε νομίζω ότι θα δούμε σύντομα το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», εξήγησε.
Στη λίστα των χαμένων, πριν την ΕΕ, ο Στέλιος Κούλογλου τοποθέτησε πρώτο τον λαό της Ουκρανίας, «που θα κάνει χρόνια να συνέλθει. Δεύτερη χαμένη είναι η Ρωσία, που με αυτή την εγκληματική εισβολή πήγε 40 χρόνια πίσω. Η Ρωσία σήμερα έχει επιστρέψει στον απομονωτισμό και τον εθνικισμό της. Είναι απέναντι από κάθε χώρα, έχουμε φαινόμενα δηλητηριάσεων των αντεκαθεστωτικών, ο Τύπος δεν είναι ελεύθερος… Θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση 40 χρόνια πριν στις χειρότερες στιγμές της. Οι τρίτοι μεγάλη χαμένοι είναι οι χώρες που ήδη μαστίζονται από επισιτιστικές κρίσεις και κινδυνεύουν με λιμούς».
«Η Ρωσία θα έπρεπε να είχε ενταχθεί σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Αυτό θα σήμαινε μικρότερες ανάγκες σε αμυντικές δαπάνες και περισσότερα χρήματα για κοινωνικές πολιτικές. Τώρα τα χρήματα πηγαίνουν στα όπλα. Οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από όπλα, αλλά από μια ήρεμη και ειρηνική ζωή. Το προπατορικό αμάρτημα τελέστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, που για να συναινέσει ο Γκορμπατσόφ στην επανένωση των δυο Γερμανιών, οι Δυτικοί του είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δε θα πήγαινε ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά. Αμέσως μετά ξεκίνησαν να βάζουν στο ΝΑΤΟ τη μια χώρα μετά την άλλη. Αυτό δικαιολογεί τη δυσφορία της Ρωσίας, αλλά σε καμία περίπτωση τον πόλεμο αυτό με τα χιλιάδες θύματα», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής.
Ερωτηθείς για τις επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Στ. Κούλογλου τις σχολίασε ως απαραίτητες, ωστόσο «θα περίμενα ότι θα είχαμε διαπραγματευτεί περισσότερα πράγματα και δε θα συμπεριφερόμασταν ως ο προβλέψιμος σύμμαχος. Αντιδιαμετρικά, ο Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία απειλεί να μη ψηφίσει συμφωνίες αν δεν πάρει ανταλλάγματα. Ο κ. Μητσοτάκης δρα ομοίως και στα εσωτερικά ζητήματα της ΕΕ, όπως για το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Δεν αξιοποιεί τη θέση του για να πάρει ανταλλάγματα προς όφελος της χώρας».
Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «οι εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή και τον πρόεδρο του κόμματος είναι η αρχή μιας αλλαγής. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας βγήκαν ενισχυμένοι. Ελάχιστοι γράφονται στη σημερινή εποχή σε παραδοσιακά κόμματα. Άρα αυτό που προσπαθεί ο Τσίπρας είναι να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα με ισχυρή εκλογική δύναμη αλλά μικρή οργανωτική ισχύ. Πρόσφατα σε κλαδικές εκλογές δεν πήρε καλά αποτελέσματα παρά την κακή κατάσταση της χώρας. Αυτό μπορεί να αλλάξει και το κόμμα να πάψει να είναι ένα κόμμα-σκαντζόχοιρος, που κρατά μακριά τα νέα μέλη, και να ανοιχθεί στην κοινωνία. Αυτά τα νέα μέλη είναι μια αφετηρία. Πρέπει να ενταχθούν αρμονικά στο κόμμα και να το βοηθήσουν να ανοιχτεί στην κοινωνία».
Δείτε εδώ τη συνέντευξη στο Atlas TV: https://youtu.be/lY45G4Wpy9k
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >