Σήμερα κρίνεται στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου η προσφυγή του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, με αίτημα να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με εξοντωτική ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία. Ο Ασάνζ βρίσκεται ήδη 12 χρόνια στη φυλακή, κατηγορούμενος για μια υπόθεση που απειλεί το μέλλον της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Ads

Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης χθες και σήμερα λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις στήριξης του Τζούλιαν Ασάνζ.

Χθες στις Βρυξέλλες, έλαβε χώρα διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, όπου ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι «ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι της Δύσης», ενώ υπογράμμισε την σημασία, που έχει η υπόθεση για την ελευθεροτυπία.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής είπε:

«Εάν ο Τζώρτζ Όργουελ ήταν ακόμη ζωντανός, θα ήταν μάλλον δυσαρεστημένος βλέποντας το φημισμένο έργο του «1984» να γίνεται πραγματικότητα. Γιατί σε αυτό τον νέο κόσμο όπου ζούμε οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου θεωρούνται αθώοι, είναι ελεύθεροι και εκτός φυλακής. Αντίθετα, αυτοί που αποκάλυψαν τα εγκλήματα πεθαίνουν στη φυλακή. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο νέο κόσμο όπου ζούμε.

Ads

Ξέρετε, όμως, τι κάνουν οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου, οι αυτουργοί του μεγαλύτερου εγκλήματος του 21ου αιώνα, δηλαδή ο κ. Μπους και ο κ. Μπλερ;

Ο Τόνι Μπλέρ, ο λακές του Μπους, έγινε εκατομμυριούχος. Δίνει ομιλίες σε συνέδρια για 100.000 ευρώ τη φορά. Και ο κ. Μπους τι κάνει; Δίνει μαθήματα ηγεσίας στις ΗΠΑ. Αυτός που είχε πει εκατοντάδες ψέματα για να πουλήσει τον πόλεμο, το μεγαλύτερο έγκλημα του 21ου αιώνα – τώρα μόνο τον συναγωνίζεται ο κ. Νετανιάχου. Αυτός είναι ο νέος κόσμος όπου ζούμε. Εκεί που η αλήθεια είναι ψέμα και το ψέμα αλήθεια.

Εάν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα σημάνει το τέλος της διεθνούς ερευνητικής δημοσιογραφίας. Κάθε δικτάτορας που θα ενοχλείται από μια έρευνα ή ένα άρθρο θα απαιτεί την έκδοση του δημοσιογράφου είτε είναι Βέλγος, Αμερικανός, Βρετανός, Έλληνας…

Ο Ασάνζ είναι ήδη 12 χρόνια φυλακή. Πεθαίνει μέρα με τη μέρα. Όπως και ο Ναβάλνι στη Ρωσία που πέθανε την προηγούμενη βδομάδα. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι της Δύσης. Χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα για τον θάνατο του Ναβάλνι, που πρόκειται για σοβαρότατο έγκλημα του Πούτιν, ενός επίσης εγκληματία πολέμου, αλλά δε το κάνουμε για τον δικό μας Ναβάλνι, τον Ασάνζ.

Είναι σημαντικό να παλέψουμε για την απελευθέρωσή του. Ζήτω η ανεξάρτητη δημοσιογραφία! Ελευθερία στον Ασάνζ!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή διοργανώθηκε χθες στο ιστορικό jazz club των Βρυξελλών, Sounds, συναυλία υποστήριξης του Τζούλιαν Ασάνζ.