Πρόκειται για ένα πρώτο μέτρο για τον κατευνασμό τη δυσαρέσκειας του πληθυσμού, τρεις ημέρες μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Ιουλίου ότι θα επιτρέψει προσωρινά στους κατοίκους να μεταφέρουν από ταξίδι τους τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα υγιεινής, αφορολόγητα και δίχως περιορισμούς ως προς το ύψος της αξίας τους.

Ads

Η κυβέρνηση αποφάσισε να «επιτρέψει κατ’ εξαίρεση και προσωρινά την εισαγωγή, από τους επιβάτες, στις βαλίτσες τους, τροφίμων, προϊόντων υγιεινής και φαρμάκων, άνευ περιορισμών ως προς το ύψος της αξίας και χωρίς τελωνειακούς φόρους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο στην τηλεόραση, δίπλα στον Πρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ και αρκετούς Υπουργούς. «Το μέτρο θα ισχύσει  έως τις 31 Δεκεμβρίου», διευκρίνισε.

Ένα από τα αιτήματα του πληθυσμού

Η διευκόλυνση της εισόδου, στο νησί, ειδών πρώτης ανάγκης ήταν ένα από τα αιτήματα του πληττόμενου -από σοβαρές ελλείψεις- κουβανικού πληθυσμού. Με ανοικτή -πρόσφατα δημοσιευθείσα- επιστολή, μία ομάδα ακαδημαϊκών και διανοουμένων είχε ζητήσει ένα τέτοιο μέτρο.

Ads

Από πλευράς του, ο Υπουργός Οικονομίας, Αλεχάντρο Ζιλ , ανακοίνωσε τη λήξη του μισθολογικού πλαφόν στους κρατικούς φορείς, οι οποίοι υπόκειντο σε αυστηρή μισθολογική κλίμακα.

Η Κούβα συγκλονίστηκε την Κυριακή από μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που κατέκλυσαν 40 περίπου πόλεις και κωμοπόλεις, με κραυγές «Πεινάμε», «Ελευθερία» και «Κάτω η Δικτατορία». Οι κινητοποιήσεις, ορισμένες εκ των οποίων συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, είχαν ως αποτέλεσμα ένα θάνατο και τουλάχιστον 100 συλλήψεις και τραυματισμούς.