Τη μεγάλη ολιγωρία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην ΕΕ ανέδειξε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Κώστας Αρβανίτης, σημειώνοντας μάλιστα ότι όσο οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες αργούν, η αδυναμία της Κομισιόν να δράσει μετατρέπεται σε συνυπαιτιότητα.

Ads

Η ομιλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έλλειψη νομοθετικής δράσης από την πλευρά της Επιτροπής, σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής PEGA, αρμοδιότητα της οποίας ήταν η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Η συζήτηση στην ολομέλεια έρχεται λίγες μόνο ώρες προτού οι Ευρωβουλευτές κληθούν να υποστηρίξουν ψήφισμα, που προωθούν όλες τις δημοκρατικές πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ, της δεξιάς οικογένειας στην οποία ανήκει και η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στο οποίο καταδικάζεται η έλλειψη δράσης της Επιτροπής για ένα ζήτημα που απειλεί τους πολίτες και τη Δημοκρατία στην ΕΕ, και την καλεί να κάνει νομοθετικά βήματα για την καταπολέμηση της κατάχρησης κατασκοπευτικού λογισμικού.

Στην ομιλία του ο Κ. Αρβανίτης επισημαίνει πως η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υποστηρίξουν μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα θέσει ένα στοιχειώδες ρυθμιστικό καθεστώς σε ένα τόσο φλέγον ζήτημα ουσιαστικά «κλείνει το μάτι σε διάφορα Κράτη-Μέλη που σπεύδουν και τροποποιούν νόμους, βάζουν στο στόχαστρο θεσμικά κεκτημένα, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα με αθέμιτες πιέσεις, και διευκολύνουν την εξαγωγή παράνομων λογισμικών».

Η ομιλία του Κώστα Αρβανίτη:

Όταν ένας αριστερός συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Lenaers που είναι από το EPP δεν καταλαβαίνετε ότι κάπου υπάρχει μια αλήθεια;

Ads

Ότι  τα μέλη της επιτροπής PEGA δούλεψαν πάρα πολύ σοβαρά, όλοι οι συνάδελφοι του δημοκρατικού τόξου, και είναι δυσαρεστημένοι από τη δουλειά σας;

Κι εδώ, στη δικιά μου χώρα θέλω να σας πω ότι πριν από έναν μήνα δόθηκε παραγγελία από δικαστική έρευνα κατά δύο μελών της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, της κ. Αικατερίνης Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη, από τον τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ισίδωρου Ντογιάκου.

Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η έρευνα αφορά στην άσκηση των καθηκόντων τους ως μέλη της Αρχής.

Τί θα τους πούμε δηλαδή εμείς;

Ότι εδώ πήραμε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. η Επιτροπή ολιγωρεί, κλείνει το μάτι σε διάφορα κράτη-μέλη, σε κυβερνήσεις που σπεύδουν να τροποποιούν νόμους να βάζουν στο στόχαστρο θεσμικά κεκτημένα, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα με αθέμιτες πιέσεις και διευκολύνουν την εξαγωγή παράνομων λογισμικών;

Εδώ υπάρχει μια συνυπαιτιότητα, ιδίως εκ μέρους της Επιτροπής.

Δηλαδή γίνεστε μέρος του προβλήματος.