Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς σήμερα, Δευτέρα (29/5), στο βόρειο Κόσοβο όταν η αστυνομία εμπόδισε υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σερβικής εθνότητας, να εισέλθουν στους χώρους εργασίας.

Ads

Η αστυνομία του Κοσόβου υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ δημιούργησε προστατευτικό κλοιό στο κτίριο του δήμου στο Ζβέκαν, μία από τις τέσσερις κοινότητες που διεξήγαγαν πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό μποϊκοταρίστηκαν από τους Σέρβους. Στις θέσεις των δημάρχων και στις συνελεύσεις εκλέχθηκαν μόνο εκπρόσωποι των Αλβανών ή άλλων μικρότερων μειονοτήτων.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων δηλώνουν ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποχωρήσει η αστυνομία του Κοσόβου από τα δημοτικά κτήρια». Το Εθνικό Συμβούλιο των Σέρβων αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία στο βόρειο Κόσοβο, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Περισσότεροι από δώδεκα Σέρβοι και πέντε Κοσοβάροι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις την περασμένη Παρασκευή (26/5), ενώ την ίδια ημέρα τα σερβικά στρατεύματα στα σύνορα με το Κόσοβο τέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό. Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία σε αυτό το τμήμα της χώρας, προσπάθησαν να εμποδίσουν τους πρόσφατα εκλεγμένους αλβανούς αξιωματούχους να εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια. Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος και να αφήσει τους νέους αξιωματούχους να μπουν στα γραφεία.

Ads

Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων. Η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής (26/5) στο Βελιγράδι με τους υποστηρικτές του, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι «η Σερβία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια τη στιγμή που οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο θα δεχθούν επίθεση».

Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια της Σερβίας να στείλει τα στρατεύματά της πέρα από τα σύνορα θα σήμαινε σύγκρουση με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν εκεί.