Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη, ενόψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη, βρίσκεται η έκδοση ευρωομολόγων. Ολάντ και Μόντι προωθούν την πρόταση αυτή, σε αντίθεση με το Βερολίνο που επιμένει να αντιτίθεται με το επιχείρημα ότι «τα ευρωομόλογα δεν είναι ένα φάρμακο για να λυθεί η κρίση». Σύμφωνα με την Κομισιόν, πάλι, ο στενός συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών αποτελεί προϋπόθεση για το ευρωομόλογο.
 

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να προωθήσουν την πρόταση της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αυξάνοντας τις πιέσεις στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να υπαναχωρήσει από την άκαμπτη στάση της.
 
Επιπλέον, μία άλλη πρόταση που φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και μπορεί να υλοποιηθεί συντομότερα είναι αυτή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το EFSF, αντί να δανείζει πρώτα τα κράτη και μετά στη συνέχεια αυτά να δανείζουν τις τράπεζες. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν πρέπει το EFSF να δανείζει απευθείας τράπεζες, καθώς λέει ότι είναι δουλειά των εθνικών κυβερνήσεων να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των εγχώριων τραπεζικών συστημάτων τους.
 
Το θέμα των κοινών ευρωομολόγων τέθηκε από τον κ. Ολάντ στη συνάντηση της G-8 και θα τεθεί ξανά την Τετάρτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να έχει τη στήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, του Ισπανού Μαριάνο Ραχόι και της Κομισιόν, που προωθεί αυτή την ιδέα (με τη μορφή των Ομολόγων Σταθερότητας ή των Ομολόγων Έργων) εδώ και πολύ καιρό.
 
Πάντως, η Γερμανία επανέλαβε τη Δευτέρα την αντίθεσή του στην έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Τα ευρωομόλογα δεν είναι ένα φάρμακο για να λυθεί αυτή η κρίση», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση τα απορρίπτει».
 
Όπως σημείωσε, προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά των κρατών.
 
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάλι, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε σήμερα ότι «κάθε μορφή κοινής έκδοσης χρέους απαιτεί έναν πιο στενό συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και την πορεία προς μία δημοσιονομική ένωση».