Ο Ελβετός ερευνητής François Balloux, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), ανησυχεί για την ανακοίνωση της Ρωσίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Μιλώντας στην γαλλική Liberation εξηγεί τους  κινδύνους μιας βεβιασμένης διάθεσης ενός εμβολίου.

Ads

Ερ.: Τι πιστεύετε για την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου;
Απ.: Eίναι μία ανόητη και, κυρίως, επικίνδυνη απόφαση. Μία πολιτική απόφαση που έρχεται μεσούσης μιας τρελής κούρσας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού. Εάν δεν πρόκειται για fake news είναι ανεύθυνο, διότι οι ρωσικές αρχές θα χορηγήσουν ένα εμβόλιο, χωρίς να ακολουθούν τα τρία απαραίτητα στάδια ανάπτυξής του. Ένα τρελό στοίχημα. Εάν, συμπτωματικά, το αποτέλεσμα αποδειχθεί θετικό, η διαδικασία  θα θέσει τέλος σε μία επικρατούσα ιατρική, ιστορική, αιώνια και αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα άποψη, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται διαφάνεια και συμμόρφωση με ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο. Εάν, τέλος, υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, θα είναι καταστροφή. Και τούτο θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυσπιστία στις υγειονομικές πολιτικές και, γενικότερα, τις κυβερνήσεις.

Ερ.: Γιατί η Ρωσία υπερβαίνει όλα τα διεθνή πρότυπα;
Απ.: Θέλει να φανεί ευφυέστερη των μεγάλων δυτικών δημοκρατιών, και ιδίως των ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο επικεφαλής ενός αδύναμου και πολύ διεφθαρμένου κράτους και βασίζεται στην ισχύ του στο εσωτερικό. Πρόκειται για ένα δημαγωγικό, γεωπολιτικό στοίχημα με σοβαρές ηθικές προεκτάσεις. Και τρομερά δραματικό, διότι τα βάζει με όλες τις ιατρικές πρακτικές. Δεν το λέω αυτό εύκολα.

Ερ.: Είναι μια νέα περίοδος μονομερών ενεργειών, κατ’εικόνα του Τραμπ που τερμάτισε τη σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;
Απ.: Απολύτως. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής δυναμικής, ακόμη και εάν ο Πούτιν επιδιώκει τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την πρόκληση του ενδιαφέροντος των άλλων χωρών για αυτό το εμβόλιο. Υπάρχει, επίσης η επιθυμία, κατά το παράδειγμα του Τραμπ, να παρουσιαστεί ως σωτήρας. Λησμονείται, βέβαια, ότι ένα εμβόλιο δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που θέτει αιφνιδίως τέλος στην πανδημία. Μερικοί άνθρωποι που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ηλικιωμένοι, δεν θα μπορούν, ενδεχομένως, να επωφεληθούν από αυτό. Είναι απίθανη η απόλυτη προστασία των ανθρώπων από ένα εμβόλιο. Αυτό κατά της γρίπης, π.χ., προστατεύει κατά 50%. Δεν αποτρέπει απαραιτήτως τη μόλυνση, αλλά περιορίζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ads

Ερ.: Η διάθεση ενός εμβολίου πριν από τη Φάση 3 αποτελεί  πειραματισμό σε ανθρώπους;
Απ.: Να προσπεράσεις αυτή την φάση, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, σημαίνει ότι δεν έχεις την απαραίτητη γνώση ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς και τις σοβαρές αντενδείξεις και τις σπάνιες και ιδιαιτέρως επιβλαβείς παρενέργειες. Υπήρξαν, κατά το παρελθόν, ανάλογες περιπτώσεις: Το 1976, η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε μία μαζική και βεβιασμένη εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού, μετά το θάνατο ενός στρατιωτικού της βάσης «Fort Dix», προσβεβλημένου από τη γρίπη των χοίρων. Άνθρωποι υπέφεραν από το σύνδρομο Guillain-Barré. Αυτο το φιάσκο πυροδότησε την ψύχωση κατά των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.