Εντείνεται η ανησυχία διεθνώς για την έξαρση του κορονοϊού, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα.

Ads

Στις αρχές του Δεκέμβρη και μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες η Κίνα αποφάσισε να δώσει τέλος στην πολιτική «zero COVID» που ακολουθούσε από την έναρξη πανδημίας. Ωστόσο, η απότομη μετάβαση και τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, την έχουν φέρει αντιμέτωπη με μια «έκρηξη» μολύνσεων.

Διαβάστε επίσης: Covid: Στο Πεκίνο… «μπορεί να χρειαστεί όλη μέρα για να φτάσεις στο κρεματόριο»

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) διευκρίνισε την Πέμπτη ότι στην Κίνα κυκλοφορούν «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν ήδη στην Ευρώπη», ωστόσο πολλές χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να επιβάλουν ελέγχους σε ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα.

Ads

Βρετανία και Γαλλία από τις πρώτες μέρες της του Ιανουαρίου θα ζητούν αρνητικό τεστ από ταξιδιώτες από την Κίνα. Το μέτρο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμόσουν κι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Η Νότια Κορέα επίσης έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Ισπανία από την πλευρά της ζητά και αυτή «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Ενώ η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε χθες ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Η Αυστραλία, επίσης, ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για προληπτικό μέτρο. Η Αυστραλία ακολουθεί τα βήματα αρκετών άλλων χωρών όπου ανακοινώνονται τελευταία παρόμοιοι περιορισμοί. Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά, εξήγησε ο κ. Μπάτλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πανομοιότυπη διάταξη ανακοίνωσε χθες Σάββατο η κυβέρνηση του Καναδά, από την 5η Ιανουαρίου και καταρχήν για τριάντα ημέρες.

«Κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο χαρακτήρισε τα μέτρα ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Απουσία ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα είναι κατανοητές ότι χώρες λαμβάνουν μέτρα τα οποία εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τον πληθυσμό τους», σημείωσε.