«Κοντά» στην κυπριακή ζώνη ερευνών στη Μεσόγειο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως το πλοίο συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη. Πληροφορίες αναφέρουν πως το «Πιρί Ρέις» κινήθηκε για κάποιο διάστημα στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κινείται δίπλα από αυτό οριακά. Το σκάφος συνοδεύεται από δύο τουρκικά σκάφη, μια φρεγάτα και μια κορβέτα.
 

Ads

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε πως το ερευνητικό σκάφος άρχισε σεισμικές έρευνες στις 16:30 στην Ανατολική Μεσόγειο. Την έναρξη των ερευνών ανακοίνωσε στο πρακτορείο ο καθηγητής Χουσεϊν Αβνί Μπενλί (Huseyin Avni Benli) Διευθυντής του Ινστιτούτου Ναυτικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τις κινήσεις του Piri Reis παρακολουθούν από κοντά ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, ένα βρετανικό και ένα ρωσικό.Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ισραηλινά σκάφη για τα οποία ωστόσο δεν ή ισραηλινή πλευρά δεν δίνει πληροφορίες.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, στη διάρκεια επίσκεψής του στα κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Ντερβίς Έρογλου, σημείωσε πως «οι προβοκατόρικες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς προκαλούν αναστάτωση στη Μεσόγειο».
 
Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορούσε να περιμένει την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αρχισαν τις εργασίες λες και το φυσικό αέριο θα έφευγε από τη Μεσόγειο».
 
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντ. Ερογλου παρατήρησε πως ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά δουλεύει με όλη της την καλή διάθεση για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δείχνει την καλή της διάθεση και με την έναρξη των εργασιών για φυσικό αέριο δείχνει την «αρνητική» της στάση στην επίλυση του Κυπριακού.
 
Εκφράζοντας τέλος, την ελπίδα να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, «έτσι ώστε τον πλούτο της περιοχής να τον χαρούν από κοινού όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου», ο Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι αναχωρεί για το Στρασβούργο προκειμένου να μεταφέρει την στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα του φυσικού αερίου.
 
Σχολιάζοντας τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή δήλωσε ότι παρακολουθούνται, όπως και οι κινήσεις άλλων σκαφών, που έχει μισθώσει η τουρκική κυβέρνηση, γίνονται τα διαβήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Ads

Σε ερώτηση αν το Πίρι Ρέις έχει αρχίσει έρευνες, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για σκάφος 40 ετών και αν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή ερευνών, η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε συμφωνία με νορβηγική εταιρεία για το σκοπό αυτό.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, την νορβηγική κυβέρνηση, για τη συμφωνία της Τουρκίας και έχουν γίνει σαφείς οι θέσεις των δύο χωρών.

Οι εργασίες στην ερευνητική γεώτρηση προχωρούν αυτή τη στιγμή κανονικά, διαβεβαίωσε, εξάλλου, η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου.  Σε δηλώσεις της , στο πλαίσιο επίσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της ΑΗΚ, η υπουργός Εμπορίου είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις, αναμένονται σε εβδομηντατρείς ημέρες από την έναρξη της γεώτρησης.

Για το αν ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης θα γίνει εντός του 2011, η υπουργός ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητείται και πρόσθεσε ότι η πρόθεση είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό.
 
Σημειώνεται ότι το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση σήμερα Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον. Σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, και της Τουρκίας, υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
 
Τουρκικός Τύπος
 
Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα για την υπόθεση στο τουρκικό Τύπο. Με τίτλο «Μεσογειακό μελτέμι», η «Ταράφ» αναφέρεται στο τηλεφώνημα Παπανδρέου στον Ερντογάν, κάνοντας λόγο για  «έκκληση» εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού για «μετριοπάθεια» στην ανατολική Μεσόγειο. Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Ζαμάν» αναφέρεται σε «Τηλεφώνημα [έκκλησης] μετριοπάθειας στον Ερντογάν από την Αθήνα», γράφοντας: «… μετά τη δήλωση του Ερντογάν από του βήματος των ΗΕ σχετικά με την κρίση των γεωτρήσεων ‘Σταματήστε τους ελληνοκύπριους, αλλιώς θα πράξουμε τα δέοντα’, ήρθε το τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Ερντογάν, του είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επικρατεί ηρεμία και μετριοπάθεια όσον αφορά θέματα ασφαλείας και ζήτησε να μειωθεί η ένταση».

«Σύμφωνα με πληροφορίες πηγών της τουρκικής πρωθυπουργίας, ο Ερντογάν μετέφερε στον συνομιλητή του, την ενόχλησή του από τη συμπεριφορά των ελληνοκυπρίων, τονίζοντας ότι η έρευνα για τις φυσικές πηγές είναι πιο σωστό να γίνει μετά την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης. Οι μονομερείς ενέργειες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία των διαπραγματεύσεων».

Η «Μιλιέτ», πάλι, σε άρθρο με τίτλο: «Γείτονα, ας είμαστε ψύχραιμοι» γράφει πως «Ο Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Ερντογάν και ζήτησε ψυχραιμία για την κρίση των γεωτρήσεων. ‘Πρώτα περιεκτική λύση, ύστερα γεωτρήσεις’ απάντησε ο Ερντογάν». Η συνέχεια της είδησης στην εσωτερική σελίδα έχει τίτλο «Τηλεφώνημα για τις γεωτρήσεις από τη γείτονα».

Η «Μιλιέτ» έχει δύο μικρότερες ειδήσεις σε πλαίσιο δίπλα στην είδηση του τηλεφωνήματος: η μία έχει τίτλο «Η συμφωνία με την Τουρκία δημιούργησε κρίση στην ΤΔΒΚ» όπου μεταφέρονται οι διαφωνίες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης στην υπογραφή της «συμφωνίας καθορισμού υφαλοκρηπίδας» από τον Έρογλου χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τα κόμματα και η δεύτερη με τον τίτλο «Αρίντς: σκοπός μας δεν είναι ο πόλεμος», μεταφέρει δήλωση του αντιπροέδρου και εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς -στη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι Euronews-, ότι «Το γεγονός ότι Κύπρος και Ισραήλ μαζί προβαίνουν σε έρευνες για πετρέλαιο με τρόπο που ενοχλεί την Τουρκία και την ΤΔΒΚ, πρέπει να έχει μια πολιτική σημασία (…) Όμως, εμείς δεν βγάζουμε τα πολεμικά πλοία μας στη Μεσόγειο πολεμήσουμε, αλλά για προστασία από παράνομες ενέργειες».

«Το Πιρί Ρεϊς στο οικόπεδο της Αφροδίτης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος αυτής της εφημερίδας «Χουριέτ», με τον υπέρτιτλο: «Το σεισμογραφικό Πιρί Ρεϊς που ξεκίνησε από τη Σμύρνη την Παρασκευή 23/9, άρχισε χθες εργασίες στην περιοχή ‘Αφροδίτη’ νότια της Κύπρου όπου κάνουν γεωτρήσεις οι ελληνοκύπριοι».

Έκτακτη επίσκεψη του ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ Ευρώπης στην Τουρκία

Παράλληλα, η «Milliyet» αναφέρεται στην έκτακτη – όπως την χαρακτηρίζει επίσκεψη του Ανώτατου Διοικητή Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Ελληνοαμερικανού Τζέιμς Σταυρίδης στην Τουρκία. H εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζέιμς Σταυρίδης, έφθασε χθες αργά το βράδυ στην Αγκυρα και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ Νετζντέν Οζέλ , τον ΥΠΕΘΑ Ισμέτ Γιλμάζ, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Stavridis ζήτησε ραντεβού και με τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα θέματα που θα συζητήσει ο Σταυρίδης στις παραπάνω συναντήσεις είναι:

–  Το βέτο της Τουρκίας στα σχέδια του ΝΑΤΟ να ανοίξει γραφείο Συνδέσμου στο Ισραήλ.

– Η υπάρχουσα ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και η αυξημένη παρουσία τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.

– Η εγκατάσταση των ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Μαλάτια της Τουρκίας.

– Το αίτημα της Τουρκίας για την μεταφορά αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Predator από το Ιράκ στην βάση του Ινσιρλίκ.