Σημάδια σύγκλισης ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα στην Ισπανία, αν και το πολιτικό αδιέξοδο καλά κρατεί εδώ και 8 μήνες και μοιάζει με σίριαλ με πολλά επεισόδια ακόμη μπροστά του.

Ads

Μία συμφωνία μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και του κόμματων των Πολιτών είναι κοντά στην Ισπανία, μετά από 6 προτάσεις που κατέθεσε ο Άλμπερτ Ριβέρα και φαίνεται πρόθυμος να υπερψηφίσει ο Μαριάνο Ραχόι.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ριβέρα έθεσε τους εξής όρους:

1. Να εκδιωχθούν από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι όλοι οι βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά
2. Να μην δοθεί καμία χάρη στους διεφθαρμένους
3. Να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος πιο αναλογικός
4. Να γίνει εξεταστική για την παράνομη χρηματοδότηση του Λαϊκού Κόμματος
5. Να καταργηθεί το δικαίωμα ασύλου των βουλευτών
6. Να περιοριστούν οι βουλευτικές θητείες σε 2

Ads

«Αν το Λαϊκό Κόμμα αποδεχτεί αυτές τις συνθήκες, είμαστε ανοιχτοί σε όλα» δήλωσε ο Αλμπέρτ Ριβέρα που ζητά εκκαθαρίσεις στο Λαϊκό Κόμμα ώστε να ξεκινήσει «μια διαδικασία δημοκρατικής αναγέννησης και μάχης εναντίον της διαφθοράς», όπως είπε.

Ο Μαριάνο Ραχόι από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος, θα ψηφίσει στις 17 Αυγούστου για το αν θα αποδεχθεί το μεταρρυθμιστικό πακέτο 6 σημείων που πρότεινε ο ηγέτης των Ciudadadnos.

«Οι Ισπανοί θέλουν μια κυβέρνηση και ελπίζουμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με το Ciudadanos το γρηγορότερο δυνατό» σημείωσε, για να προσθέσει πως «τo Λαϊκό Κόμμα θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του».

Η στήριξη των Ciudadanos δεν αρκεί, ωστόσο, για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο Μαριάνο Ραχόι ήρθε πρώτος με 33% των ψήφων και 137 βουλευτές στους 350 του κοινοβουλίου. Με τους 32 βουλευτές των Ciudadanos θα λείπουν άλλοι 7 στο Λαϊκό Κόμμα για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Μια συμφωνία ωστόσο ανάμεσα στους Ciudadanos και στο Λαϊκό Κόμμα θα άνοιγε το δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων. Αν και το Λαϊκό Κόμμα θα χρειαζόταν στήριξη και από άλλες δυνάμεις για να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, μια μετατόπιση από το Ciudadanos θα ενθάρρυνε και άλλους να άρουν τις ενστάσεις για τον σχηματισμό μιας συντηρητικής κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές, εκτιμούν επίσης ότι αν υπάρξει συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τους Ciudadanos, οι Σοσιαλιστές ενδεχομένως να αφήσουν τον Ραχόι να κυβερνήσει.