Το ιταλικό κοινοβούλιο απέκτησε νέο προεδρείο. Στη Βουλή υπερίσχυσε ο  Ρομπέρτο Φίκο, ένα από τα κύρια στελέχη των Πέντε Αστέρων. Παράλληλα, πρόεδρος της Γερουσίας εξελέγη η γνωστή νομικός Ελισαμπέτα Κασελάτι από την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

Ads

Από τη θεσμική αυτή διαδικασία βγαίνουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα: ο άλλοτε πανίσχυρος Μπερλουσκόνι αποδυναμώθηκε εντυπωσιακά, διότι η τελική συμφωνία μπόρεσε να επιτευχθεί μόνο με τη διαπραγμάτευση της Λέγκα  με τα Πέντε Αστέρια. Η Κεντροαριστερά ήταν, από δική της επιλογή, εντελώς απούσα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα δύο κόμματα που κέρδισαν τις εκλογές της 4ης  Μαρτίου συνεχίζουν να ενισχύονται και θέλουν να καθορίσουν τις εξελίξεις. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση που παρουσίασε το τηλεοπτικό κανάλι «La 7», τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο βρίσκονται στο 35% της πρόθεσης ψήφου, ενώ πριν τρεις εβδομάδες, στις βουλευτικές εκλογές, έλαβαν  το 32,7%. Η  Λέγκα είναι στο 23,5%, με εντυπωσιακή άνοδο, αφού στις 4 Μαρτίου πήρε το 17,4%. 

Οι δε χαμένοι των εκλογών αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα περιορίζεται στο 17,5% της πρόθεσης ψήφου και συνεχίζει την πτώση του. Σε ένα μήνα στην προοδευτική παράταξη θα πρέπει να εκλέξουν νέο γραμματέα, αλλά προς το παρόν ο παραιτηθείς Ματέο Ρέντσι συνεχίζει να επηρεάζει καθοριστικά τις στρατηγικές επιλογές του κόμματος.

Ads

«Μετεγγραφές» από Μπερλουσκόνι προς Λέγκα;

Κατά την ίδια δημοσκόπηση η  Φόρτσα  Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατρακυλά από το 14% στο 11%. Σύμφωνα μάλιστα με πολλούς σχολιαστές, αρκετοί νεοεκλεγέντες βουλευτές και γερουσιαστές του πρώην Καβαλιέρε, σχεδιάζουν να «μεταναστεύσουν» στην κοινοβουλευτική ομάδα της Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι. 

Και το κύριο  ερώτημα, πλέον, είναι αν η Λέγκα  και τα Πέντε Αστέρια προσπαθήσουν να συγκυβερνήσουν. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, αν και τα κύρια στελέχη των δυο αυτών δυνάμεων επιμένουν ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Μέρος των «πεντάστερων» συνεχίζει να πιστεύει ότι πρέπει να επιχειρηθεί μια προσέγγιση με τους «Δημοκρατικούς», με τους οποίους υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία σε κοινωνικά θέματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Αλλά ο αναγκαίος, καθοριστικός  διάλογος, θα μπορέσει να ξεκινήσει μόνο με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα. Οι διαβουλεύσεις στο Κυρηνάλιο, όπως επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ώρες, θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καθολικό Πάσχα.