Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες διήρκεσαν περίπου μία ώρα, με το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να παραμένει αγεφύρωτο.

Ads

Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή του Κιέβου, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Κισλίτσα, η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία κατά την διάρκεια των εξαιρετικά σύντομων συνομιλιών.

«Η ρωσική πλευρά συνεχίζει να απορρίπτει την ιδέα μιας άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός, την ίδια που πρότεινε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών…την ίδια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που πρότεινε για άλλη μια φορά η αντιπροσωπεία μας», όπως υπογράμμισε.

Η Μόσχα έχει απορρίψει συστηματικά τις προτάσεις για παράταση της κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας ότι θα έδιναν στην Ουκρανία χρόνο να επανεξοπλιστεί και να ανασυνταχθεί, σε μια περίοδο που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν προόδους στο μέτωπο.

Ads

Η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι μόλις προ ολίγων ωρών έλαβε ένα ρωσικό σχέδιο μνημονίου με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο ωστόσο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να μελετηθεί, όπως διατυπώθηκε ταυτόχρονα από το ουκρανικό υπουργείο εξωτερικών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού ΥΠΕΞ, το βασικότερο αποτέλεσμα των σημερινών συνομιλιών αφορά το ανθρωπιστικό μέτωπο και τις ανταλλαγές αιχμαλώτων.


Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ, ο οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής αντιπροσωπείας στον δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι το Κίεβο εκτιμά πως όλα τα βασικά ζητήματα στις συνομιλίες με τη Μόσχα μπορούν να επιλυθούν μόνο σε επίπεδο ηγετών.

Οι Ουκρανοί συμφώνησαν να επιστρέψουν 6.000 πτώματα πεσόντων Ρώσων στρατιωτών, όπως διευκρίνισε, παρέχοντας παράλληλα στη ρωσική πλευρά έναν κατάλογο παιδιών που απήχθησαν στο ρωσικό έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτές οι απαγωγές αποτέλεσαν αντικείμενο εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και για άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Μεντίνσκι αναγνώρισε το αίτημα των Ουκρανών στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι η Ουκρανία παρέδωσε στους Ρώσους διαπραγματευτές έναν κατάλογο «που περιέχει 339 ονόματα» ατόμων που πρέπει να επιστραφούν.

«Το θέμα αυτό αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα για εμάς: Εάν η Ρωσία είναι πραγματικά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία, η επιστροφή τουλάχιστον των μισών παιδιών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό είναι θετική», δήλωσε ο Ουμέροφ.

Τόσο ο Ουμέροφ όσο και ο Κισλίτσα παραπονέθηκαν έντονα ότι η ομάδα τους έλαβε το ρωσικό υπόμνημα με τις απαιτήσεις της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και όχι εκ των προτέρων, όπως είχαν ζητήσει.

«Δεν μπορέσαμε να αντιδράσουμε στις ρωσικές προτάσεις, καθώς αυτές υποβλήθηκαν κυριολεκτικά μόνο κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να διαμορφώσουμε τη συζήτησή μας με τρόπο ώστε να έχουμε ένα απτό ανθρωπιστικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κισλίτσα.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό πρακτορείο Tass μεταδίδει ότι η Ουκρανία πρότεινε τη διεξαγωγή τρίτου γύρου συνομιλιών με τη Μόσχα από τις 20 έως τις 30 Ιουνίου, αναφέροντας ότι την πρόταση διατύπωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ούμεροφ.

Περαιτέρω, όπως αναφέρει το TASS, η Ρωσία πρότεινε στην ουκρανική πλευρά κατάπαυση του πυρός σε ορισμένα τμήματα της γραμμής του μετώπου για 2-3 ημέρες, δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, στους δημοσιογράφους μετά τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών με την Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες περιοχές αναφερόταν.

«Αυτό θα επιτρέψει στους διοικητές να περισυλλέξουν τα πτώματα των στρατιωτών τους», πρόσθεσε ο Μεντίνσκι.

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα θα παραδώσει 6000 πτώματα πεσόντων Ουκρανών στρατιωτών την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει την παράδοση από το Κίεβο του ίδιου αριθμού πτωμάτων Ρώσων στρατιωτών.

Ο επικεφαλής των ρωσικών διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι μια ξεχωριστή ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου θα περιλαμβάνει «τουλάχιστον 1000 στρατιώτες από την πλευρά μας», ενώ οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι επικεντρώνονται σε κατηγορίες κρατουμένων, δηλαδή στρατιώτες ηλικίας 18-25 ετών και βαριά τραυματίες, αρνούμενοι να κατονομάσουν συγκεκριμένο αριθμό αιχμαλώτων που θα ανταλλαγούν.

Ο Μεντίνσκι το επιβεβαίωσε αυτό, προσθέτοντας ότι «όλοι» οι άρρωστοι και τραυματίες κρατούμενοι θα ανταλλαγούν.

Οι δύο προτάσεις της Ρωσίας

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές υπέβαλαν στην Ουκρανία δύο προτάσεις για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι η πρώτη πρόταση απαιτεί από την Ουκρανία να ξεκινήσει την πλήρη απόσυρση όλων των δυνάμεών της από τέσσερις περιοχές της χώρας που η Ρωσία διεκδικεί ως δικό της έδαφος.

Η δεύτερη πρόταση θα είναι ένα «πακέτο» συμφωνιών που θα περιλαμβάνει μια σειρά όρων, σύμφωνα με το RIA.

Ερντογάν: Θα φέρει σε επαφή Πούτιν – Ζελένκσι

Η Τουρκία θα λάβει μέτρα για να φέρει σε επαφή τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας για συνομιλίες είτε στην πρωτεύουσα Άγκυρα είτε στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε μετά τις αδιέξοδες συνομιλίες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Επιθυμία μου είναι να φέρω τον Πούτιν και τον Ζελένσκι σε επαφή στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα. Επίσης, να προσκαλέσω και τον Τραμπ σε αυτή τη συνάντηση…Θα λάβουμε μέτρα για αυτή τη συνάντηση μετά τις τελευταίες συνομιλίες», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.