Συνολικά 30 ελέφαντες έχουν θανατωθεί σε εθνικό πάρκο του Κονγκό τις τελευταίες δύο εβδομάδες από Σουδανούς λαθροκυνηγούς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της χώρας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, με αυτούς τους ρυθμούς, οι ελέφαντες θα εξαφανιστούν μέσα σε λίγες δεκαετίες.

Ads

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από 550.000 το 2006 μειώθηκαν στους 470.000 το 2013, ενώ μόνο στην Ανατολική Αφρική ένας στους τρεις ελέφαντες έχασε τη ζωή του το ίδιο διάστημα.

Το κυνήγι ελεφάντων αποτελεί συχνή τακτική για παράνομες στρατιωτικές και εγκληματικές οργανώσεις στην Αφρική, οι οποίες χρησιμοποιούν τα κέρδη από την πώληση ελεφαντοστού στις ασιατικές αγορές για τη χρηματοδότησή τους και την αγορά όπλων (το ελεφαντοστό αγοράζεται κατά μέσο όρο 100 δολάρια το κιλό από τους λαθροκυνηγούς και στη συνέχεια πωλείται στη μαύρη αγορά της Κίνας και του Βιετνάμ στην εικοσαπλάσια τιμή).

Μάλιστα, το 2012, Σουδανοί λαθροκυνηγοί σκότωσαν 300 ελέφαντες σε 10 εβδομάδες στο Εθνικό Πάρκο Μπούμπα Ν’Ντζίντα στο βόρειο Καμερούν. Ορισμένοι από αυτούς φορούσαν κυβερνητικές στολές και έφεραν στρατιωτικές ταυτότητες.

Ads

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Πάρκου Γκαράμπα, «πρόκειται για μία ομάδα κυνηγών από το βόρειο Σουδάν, οι οποίοι εισήλθαν στο πάρκο και σκότωσαν 30 ελέφαντες σε 15 ημέρες».