Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον Γαλλογερμανό ακτιβιστή και πολιτικό Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Παρίσι η γαλλική εφημερίδα Le Monde με τίτλο «Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;».

Ads

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στο κτήριο της Όπερας της Βαστίλλης, αρκούσε μόλις μια ατάκα του Γ. Βαρουφάκη ότι «η Ελλάδα εισέρχεται σε έναν μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας», για να ανάψουν τα αίματα. Ο Κον-Μπεντίτ διέκοψε τον πρώην υπουργό και του είπε: «Ξέρεις γιατί δεν έμεινες υπουργός Οικονομικών; Γιατί νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Στην πολιτική πρέπει να δέχεσαι τον συμβιβασμό».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός αρκέστηκε απλώς στο να χαμογελάσει και συνέχισε λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του τόσο απέναντι στους συμπολίτες του, όσο και απέναντι στους δανειστές».

«Θεωρητικά, ο Γιάνης έχει δίκιο, αλλά πολιτικά έχει άδικο», απάντησε από την πλευρά του ο Κον-Μπεντίτ. Και συνέχισε τονίζοντας ότι συμφωνεί μαζί του στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε υπό πίεση και ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στα χρονοδιαγράμματα που της έχουν επιβληθεί.

Ads

Η πρώην ηγετική φυσιογνωμία του γαλλικού Μάη του ’68 υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε έντονο ύφος: «Να σταματήσουμε αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να γαργαλούν τους εθνικούς εγωισμούς!».

Και οι δυο τους, πάντως, έκαναν λόγο για μια «Ευρώπη σε παράλυση» με τον έλληνα, πρώην υπουργό Οικονομικών και τον Γαλλογερμανό ακτιβιστή να τάσσονται υπέρ ενός φεντεραλιστικού μοντέλου στην Ευρώπη και τον Γ. Βαρουφάκη να λέει: «Εάν θέλουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δώσουμε κυριαρχικά δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ταυτόχρονα και οι δύο χαρακτήρισαν το Eurogroup ως «ένα μη δημοκρατικό σώμα». «Δεν έχει κανέναν γραπτό κανόνα, καμία απόδοση ευθυνών, για να αντιληφθούν οι πολίτες τι λέγεται στο όνομα των λαών, κανένα σεβασμό στη δημοκρατία. ‘Ετσι λειτουργεί ο θεσμός που αποφασίζει για σας και για μένα, για τα παιδιά μας. Αυτή είναι η Ευρώπη για την οποία εργάστηκαν ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο Κολ, ο Μιτεράν;», διερωτήθηκε ο Βαρουφάκης.