Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την έναρξη ελέγχου της νομοθεσίας της Ουκρανίας για τη συμμόρφωσή της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη διαμόρφωση διαπραγματευτικού πλαισίου για την ένταξη στην ΕΕ.

Ads

«Καθώς προετοιμαζόμαστε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ξεκινάμε τη διαδικασία ελέγχου και διαμορφώνουμε το διαπραγματευτικό πλαίσιο», δήλωσε η ίδια, μιλώντας σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η επικεφαλής της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η ΕΕ «πρέπει να ακολουθήσει την πολιτική απόφαση που πήραμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ παραχώρησε στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, επιβάλλοντας αρκετές αυστηρές προϋποθέσεις για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει ότι η απόφαση αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, προκειμένου να στηρίξει το Κίεβο και το Κισινάου στην αντιπαράθεσή τους με τη Μόσχα.

Ads

Το ίδιο το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνουν την υποχρεωτική ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ούτε τα βήματα αυτά υποχρεώνουν τις Βρυξέλλες να κάνουν οτιδήποτε. Η απόκτηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας είναι μόνο η αρχή ενός μάλλον μακρού δρόμου προς την ένταξη στην ΕΕ.

Η Τουρκία βρίσκεται σε καθεστώς υποψήφιας χώρας από το 1999 και “διαπραγματεύεται” την ένταξη με την ΕΕ από το 2005, η Βόρεια Μακεδονία από το 2005, το Μαυροβούνιο από το 2010 και η Σερβία από το 2012.

Η τελευταία που εντάχθηκε στην ΕΕ μέχρι στιγμής ήταν η Κροατία – αυτό συνέβη το 2013, μια διαδικασία που διήρκεσε 10 χρόνια.