Εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα γύρω από το βρετανικό πρόγραμμα διαδικτυακών παρακολούθησεων Tempora ζητούν επίμονα η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση από το Λονδίνο. Η πρώτη απάντηση στο Βερολίνο δεν φάνηκε να ικανοποιεί την γερμανική κυβέρνηση. 

Ads

Δημοσιεύματα στον Guardian, που επικαλούνταν διαρροές απόρρητων εγγράφων μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν, έκαναν λόγο για βρετανικό πρόγραμμα εκτεταμένων παρακολουθήσεων τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών με την κωδική ονομασία Tempora.

Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ έστειλε επιστολή στο Λονδίνο, στην οποία εκφράζει, όπως είπε, την «ανησυχία» της για τις αναφορές περί του προγράμματος. 

Η Ρέντιγκ τόνισε πως ζήτησε «επειγούσα απάντηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας» για το θέμα από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ads

Παράλληλα, η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπέργκερ έστειλε επιστολές στα βρετανικά υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ζητώντας διευκρινίσεις για τη νομική βάση του προγράμματος.

«Είναι αυτονόητο πως το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία» αναφέρει στην επιστολή της η γερμανίδα υπουργός, σύμφωνα με το Reuters, λέγοντας πως «εγείρονται ερωτηματικά για τον βαθμό στον οποίο στοχεύονταν ειδικά γερμανοί πολίτες».

Όπως αναφέρει το Spiegel, η πρώτη απάντηση στην Λόιτχοϊσερ από την βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο περιοριζόταν ουσιαστικά στο ότι «η βρετανική κυβέρνηση δεν παίνει κατά κανόνα ανοικτά θέση για υποθέσεις πληροφοριών». Η υπουργός υπογράμμισε σε δηλώσεις της πως η απάντηση που περιμένει «δεν αρκεί να είναι σε τρεις αδρές γραμμές».