Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει εκτάκτως τις χώρες που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων με fipronil αυγών μόλις θα έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις.

Ads

«Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διαθεσή μας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος σε γραπτό του μήνυμα αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Στο κέντρο του σκανδάλου βρίσκεται το fipronil – ένα παρασιτοκτόνο η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση – το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας.

Η Δανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν χθες ότι ανήκουν και αυτές στις χώρες όπου μολυσμένα αυγά διατέθηκαν είτε με το κέλυφός τους είτε σε υγρή μορφή ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία τροφίμων.

Ads

Στο Παρίσι, ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Τραβέρ ανακοίνωσε ότι 200.000 αυγά εισήλθαν στη γαλλική αγορά από τον Απρίλιο, υπενθυμίζοντας ότι οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ελάχιστοι».

Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με την απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από γερμανικά και ολλανδικά σούπερ μάρκετ. Η γερμανική αλυσίδα Aldi , όπου τα ράφια των αυγών έμειναν άδεια επί μία εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναλαμβάνει τις πωλήσεις.

15 χώρες της ΕΕ, η Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ έχουν πληγεί από την κρίση

Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, έχουν μέχρι στιγμής πληγεί από την κρίση των μολυσμένων αυγών, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία , η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Δανία έχουν πληγεί, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Μονάδες εκτροφής παραμένουν αποκλεισμένες σε τέσσερις χώρες όπου «έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου fipronil: στο Βέλγιο και η Ολλανδία από όπου ξεκίνησε η κρίση, καθώς και στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι υπόλοιπες χώρες της λίστας «εισήγαγαν προϊόντα από τις τέσσερις αυτές χώρες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Καθησυχάζει η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων της Γαλλίας

Η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων της Γαλλίας (Anses) χαρακτηρίζει «πολύ χαμηλό» τον κίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση κατανάλωσης αυγών μολυσμένων με το παρασιτοκτόνο fipronil, «δεδομένων των συγκεντρώσεων που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα στα μολυσμένα προϊόντα».

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κατά τις «εθνικές μελέτες κατανάλωσης τροφίμων», η Anses εκτιμά ότι «η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί ποικίλλει από ένα αυγό (για παιδί 1-3 ετών) μέχρι δέκα αυγά ημερησίως (για έναν ενήλικα), χωρίς να υπάρξει έκθεση σε σημαντικό κίνδυνο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εκτίμηση αυτή έγινε με βάση την μέγιστη συγκέντρωση fipronil που έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη (1,2 mg ανά κιλό αυγού)», διευκρινίζεται από την υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα καθησυχαστικά αποτελέσματα στα οποία είχε φθάσει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία το 2005.

Συλλήψεις

Δύο διευθυντές εταιρείας που χρησιμοποίησαν το fipronil στις μονάδες εκτροφής συνελήφθησαν χθες στην Ολλανδία, σύμφωνα με τη ειαγγγελία η οποία δεν αποκάλυψε το όνομα της εταιρείας. Ομως, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την ChickFriend, η οποία κατηγορείται από τους εκτροφείς που έχουν πληγεί.

Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε δέκα διευθύνσεις στην Ολλανδία, ενώ η δικαιοσύνη έβαλε στο στόχαστρο και τον έμπορο που διένειμε το fipronil στη χώρα.

Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν ένδεκα έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία. Τον Ιούλιο κατασχέθηκαν περί τα 6.000 λίτρα απαγορευμένων ουσιών, fipronil σύμφωνα με τον Τύπο, από βελγική εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για την PoulrtyVision, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου μαζί με τη ολλανδική ChickFriend.

«Πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά τι έχει γίνει…οι εμπειρογνώμονές μας να εντοπίσουν πού εμφανίζονται τα προβλήματα ώστε να είμαστε σε θέση να καθήσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε λύσεις και τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις.

Το fipronil χρησιμοποιείται κατά των παράσιτων των οικόσιτων ζώων, αλλά η χρήση του απαγορεύεται σε ό,τι έχει σχέση με την αλυσίδα διατροφής. Σε μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα ή εμετούς.

Τα μολυσμένα αυγά παρουσιάζουν a priori περιορισμένους κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν σε παρτίδες που έχουν αποσυρθεί από την αγορά, σε ένα και μοναδικό αυγό ανιχνεύθηκαν δόσεις που ξεπερνούν το 0,54mg (το όριο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομο 60 κιλών), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παρουσίαζε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

«Αναδρομικά…»

Μόλις το Βέλγιο σήμανε συναγερμό στους ευρωπαίους εταίρους του στις 20 Ιουλίου, δεκάδες εκτροφεία αποκλείσθηκαν και εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν από τα σούπερ μάρκετ για προληπτικούς λόγους ή διότι οι συγκεντρώσεις ξεπερνούσαν τα όρια των ευρωπαϊκών κανονισμών.

«Η συνεργασία πρέπει να γίνεται καλύτερα στο μέλλον», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας τη Γαλλίας Στεφάν Τραβέρ ενώ ο βέλγος ομόλογός του Ντενί Ντικάρμ κατηγόρησε την Ολλανδία ότι χειρίσθηκε με ελαφρότητα ανώνυμη πληροφορία που πήρε τον Νοέμβριο 2016 για την παρουσία του fipronil στις ολλανδικές μονάδες παραγωγής.

Οι ολλανδικές αρχές απέρριψαν κάθε κατηγορία για αμέλεια, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το fipronil είχε μολύνει τα αυγά. Αλλά η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι «αναδρομικά» και με τη σημερινή γνώση των διαστάσεων της χρήσης και της παρουσίας του fipronil στα αυγά, η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων NVWA «έπρεπε να έχει δώσει οδηγίες για τη λήψη μέτρων με στόχο την τήρηση του νόμου».

Οι οικονομικές απώλειες του τομέα ανέρχονται ήδη σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που 160 μονάδες εκτροφής και παραγωγής παραμένουν αποκλεισμένες στην Ολλανδία και 50 το Βέλγιο.