Για ένατη μέρα συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Κολομβίας οι μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες, παρά τη φονική κρατική καταστολή.

Ads

Η αρχή έγινε στις 28 Απρίλη από την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, συντονιστικό που συγκροτείται από εκατοντάδες συνδικάτα, ενάντια στην την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε.

Από τότε σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις οι νεκροί διαδηλωτές από πυρά του στρατού και της αστυνομίας έχουν ξεπεράσει τους 30. Πάνω από 270 είναι οι τραυματίες, 87 οι αγνοούμενοι, 814 οι συλληφθέντες, ενώ καταγράφονται πάνω από 1.440 καταγγελίες για αστυνομική βαρβαρότητα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε αναγκάστηκε να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο και υπόσχεται ένα νέο με «πολιτική συναίνεση». Ταυτόχρονα, οδηγήθηκε σε παραίτηση ο υπουργός Οικονομικών Α. Κασκαρίγια. Επίσης, η κυβέρνηση ζητά συναντήσεις αρχικά με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και στις 10 Μάη με την Εθνική Επιτροπή Απεργίας. Ο σύμβουλος του προέδρου Μιγκέλ Σεμπάλος διορίστηκε ως μεσολαβητής για τις συναντήσεις.

Ads

Την Τετάρτη ξεκίνησαν συνομιλίες, υπό την επίβλεψή του, εκπροσώπων της εισαγγελίας και των ομοσπονδιών. Ο Σεμπάλος διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των διαδηλωτών.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο κίνημα δεν υποχώρησε και έχει διευρύνει τα αιτήματα του, που περιλαμβάνουν κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα όπως η αύξηση των συντάξεων, η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και η αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

image

Η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας δεινής οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας, η οποία έχει αφήσει πίσω της μίας συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 6.8%, η ανεργία έχει αυξηθεί στο 16.8% τον Μάρτιο ενόσω περίπου το μισό του πληθυσμού ζει κάτω ή στο όριο της φτώχειας.

Οι διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε πολλά αστυνομικά τμήματα στη Μπογκοτά, βάζοντας τους φωτιά ενώ έχουν καταγραφεί επιθέσεις με μαχαίρια και σε αστυνομικούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης στις κολομβιανές δυνάμεις ασφαλείας, δηλώνοντας «έχουμε δεχθεί αναφορές, έχουμε μάρτυρες για εκτεταμένη χρήση βίας από αστυνομικούς, πυροβολισμού, αληθινές σφαίρες, ξυλοδαρμούς διαδηλωτών καθώς και κρατήσεις» ανέφερε η εκπρόσωπος Μάρτα Χουρτάδο.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον κολομβιανό λαό πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής.