Ευκαιρία για να ανανεώσουν οι συμμετέχουσες χώρες τη δέσμευσή τους για την περιφερειακή ασφάλεια χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της διάσκεψης στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ads

Όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, η πρώτη, ύστερα από 11 χρόνια Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ αποτελεί πρόκληση «καθώς είμαστε σε μια άλλη εποχή, όπου το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων, η τρομοκρατία, οι πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μορφές της πολιτικής ασφάλειας του 21ου αιώνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην αναζωπύρωση του εθνικισμού, φαινόμενο που το απέδωσε στο ότι η ανασφάλεια οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητούν καταφύγια παρά από κοινού λύσεις στα κοινά προβλήματα. Συνέδεσε μάλιστα την επιστροφή στον εθνικισμό στις ανισορροπίες του παγκόσμιου συστήματος και στην «παγκοσμιοποιημένη οικονομία που καθορίζεται από ιδιοτελή συμφέροντα στις αγορές, παρά από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία».

Επιπλέον εστίασε και στις διεθνείς οικονομικές αγορές, κάνοντας λόγο για αύξηση της ανισότητας μεταξύ εθνών. «Η οικονομική κρίση όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά και οι ζημίες κοινωνικοποιούνται σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια» επισήμανε εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην πρόταση Ναζαρμπάγιεφ για ενσωμάτωση της οικονομικής σταθερότητας στην ατζέντα του ΟΑΣΕ.

Ads

Αναφορικά με το έργο του ΟΑΣΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Οργανισμός αποτέλεσε εργαλείο για την οικοδόμηση της ασφάλειας στην Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αλλά σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά «και χρειαζόμαστε λιγότερη μονομέρεια και περισσότερη αποτελεσματική πολυμέρεια, λιγότερη πόλωση και περισσότερη συνεργασία, λιγότερο εθνικισμό και περισσότερο διεθνισμό και γι’ αυτό το περιεχόμενο μιας νέας κοινότητας ασφάλειας του ΟΑΣΕ είναι τόσο σημαντικό».

Ανέφερε μάλιστα ότι σε οικονομικά δύσκολους καιρούς ο έλεγχος των εξοπλισμών και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης είναι πιο σημαντικά από ποτέ, καθώς, μεταξύ άλλων, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών επιτρέπει τη μεταφορά πόρων στο κοινωνικό εισόδημα, τις υποδομές και τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα, η οποία συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος των Συμβατικών Όπλων. Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα επιτευχθείσα πρόοδο, αλλά και την ελπίδα ότι το 2011 θα υιοθετηθεί η συμφωνία της Βιέννης.