Διεθνής διάσκεψη για τη Συρία, με στόχο τον καθορισμό σχεδίου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό, αλλά και την αύξηση των πιέσεων στην Δαμασκό θα πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή περισσότερων από εξήντα χωρών, στην Τύνιδα την Παρασκευή. Στην διάσκεψη που οργανώνει ο Αραβικός Σύνδεσμος μετέχουν αραβικές και δυτικές χώρες, καθώς και διαφορετικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν δηλώσει πως δεν θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη. Εν τω μεταξύ, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, διορίστηκε χθες κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση στη Συρία.

Ads

 

Σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα από πηγές της αντιπολίτευσης στη Συρία, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα καλέσουν τις αρχές της Δαμασκού να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βοηθήσουν το λαό που βρίσκεται σε απόγνωση, κυρίως στην πόλη Χομς, η οποία βομβαρδίζεται εδώ και 20 ημέρες.
 
Θα διατυπωθεί η πρόταση ενός σχεδίου διεθνούς βοήθειας και «το συριακό καθεστώς θα πρέπει δεχτεί την πρόκληση και να απαντήσει», τόνισε χθες ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υπογράμμισε πως σκοπός της διάσκεψης στην Τύνιδα είναι να «σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας».
 
Η διάσκεψη, αναμένεται να καταδικάσει την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς της Δαμασκού και να επαναλάβει την υποστήριξή της στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου το οποίο προβλέπει τα στάδια της δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία. Επιπροσθέτως, αναμένεται να ζητήσει από τη συριακή αντιπολίτευση να ενωθεί, ώστε να αναγνωριστεί το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, για το οποίο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως «θα αποδείξει ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο καθεστώς Άσαντ».
 
Ειδικός απεσταλμένος ο Κόφι Ανάν

 
Εν τω μεταξύ, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν διορίστηκε χθες Πέμπτη «κοινός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση στη Συρία». Ο Αναν θα έχει την βοήθεια ενός αναπληρωτή, ο οποίος θα προέρχεται από αραβική χώρα, διευκρινίζεται στην κοινή ανακοίνωση του Μπαν Κι-μουν και του Ναμπίλ αλ-Αράμπι, ΓΓ του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, αντίστοιχα. Το όνομα του αναπληρωτή δεν έχει ανακοινωθεί.
 

Ο απεσταλμένος «θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με στόχο να τερματιστούν οι βιαιότητες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και θα προωθήσει μια ειρηνική λύση στην συριακή κρίση» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
 
Ο Αναν θα έχει «ευρείες διαβουλεύσεις στη Συρία και εκτός αυτής με όλους τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να σταματήσουν οι βιαιότητες και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα». Θα πρέπει επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, «να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής και ολοκληρωμένης λύσης (στην κρίση) που θα ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές επιθυμίες του συριακού λαού, μέσω ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και την συριακή αντιπολίτευση, στο σύνολό της».

Ads

Έκκληση Ανάν για ειρηνική λύση
 
«Έκκληση σε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν για τον τερματισμό της βίας και για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση» απηύθυνε σήμερα ο κοινός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.
 
Υποστήριξε ακόμη ότι θεωρεί τιμή του ρόλο του Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου για τη συριακή κρίση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
 
«Επιδιώκω την πλήρη συνεργασία όλων των πλευρών σ’ αυτήν την αποφασιστική προσπάθεια του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τον τερματισμό της βίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης για την προώθηση μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.