Την στήριξη των Ευρωπαίων ομολόγων του στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενόψει της επικείμενης απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επαναφορά κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, έλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. 

Ads

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσαν κοινή έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη έχει δικαίωμα να ωφεληθεί από την άρση των κυρώσεων που συνδέονται μ’ αυτή.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται την παραμονή της προθεσμίας που έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις πετρελαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας. 

«Η συμφωνία έχει ουσιαστική σημασία και δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν – Ιβ Λεντριάν. «Δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν άλλα σημεία διαφωνίας με το Ιράν», πρόσθεσε.

Ads

Η Μογκερίνι υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν «λειτουργεί και κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και εμποδίζει μια ενδεχόμενη κούρσα των πυρηνικών όπλων», τόνισε η Μογκερίνι. «Περιμένουμε απ’ όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν πλήρως αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε, αν και η ίδια θέλει να απομονώσει το θέμα αυτό από τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν στο Ιράν. 

«Προφανώς υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε με το Ιράν, ξεκινώντας από την αποσταθεροποιητική του δράση στην περιοχή και το βαλλιστικό του πρόγραμμα. Αυτά θα αποτελέσουν σίγουρα μεγάλο μέρος της συζήτησης», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. 

Όμως «η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθιστά τον κόσμο πιο ασφαλή. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να διατηρηθεί η συμφωνία, καθώς και η ασφάλεια και η ευημερία που αυτή προσφέρει στους πολίτες του Ιράν και όλου του κόσμου», τόνισε, ενώ σε άλλες δηλώσεις του είχε σημειώσει «θα συνεχίσουμε να ζητάμε από τους φίλους μας στον Λευκό Οίκο να μην πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία». 

Το βασικό ζήτημα για τους Ευρωπαίους είναι να εμφανίσουν ενιαίο μέτωπο προκειμένου να υπερασπιστούν τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπογράφηκε το 2015 έπειτα από μια δεκαετία διαπραγματεύσεων. 

Οι ΗΠΑ «προετοιμάζονται να καταγγείλουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και άρα να καταστρέψουν μια επιτυχία στις προσπάθειες να εμποδιστεί η συνέχιση της διάδοσης του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος στον κόσμο», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. 

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον Ζαρίφ, ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι η πυρηνική συμφωνία δεν θα πρέπει να σχετίζεται με το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τον ρόλο της στον πόλεμο στη Συρία. «Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο ζητήματα: θέλουμε να διατηρήσουμε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (…) και τον δύσκολο ρόλο του Ιράν στην περιοχή». 

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη έχει ήδη ανακοινώσει ότι αν ο Τραμπ προχωρήσει στις κυρώσεις – οι σχετικέ ανακοινώσεις αναμένονται αύριο το βράδυ, το Ιράν θα προχωρήσει σε αντίποινα, τονίζοντας ότι είναι «προετοιμασμένη για κάθε σενάριο». 

Από τη Μόσχα, όπου μετέβη χθες για να βρει στήριξη, ο Ζαρίφ κατήγγειλε «την καταστροφική πολιτική των ΗΠΑ». «Οι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διεθνής κοινότητα έχει ομόφωνη στάση σχετικά με την πυρηνική συμφωνία και κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξει την πολιτική της», τόνισε ο Ιρανός υπουργός ζητώντας από τις μεγάλες δυνάμεις «να αντισταθούν στις εχθρικές ενέργειες» της κυβέρνησης Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ