Τον άμεσο τερματισμό των ανεξέλεγκτων αμερικανικών παρακολουθήσεων μέσω του προγράμματος της NSA θα επιδιώξουν η Γερμανία και η Βραζιλία με σχετικό σχέδιο απόφασης που θα καταθέσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ads

 
«Η απόφαση αυτή θα συγκεντρώσει τεράστια υποστήριξη στη Γενική Συνέλευση, αφού σε κανέναν δεν αρέσει να τον κατασκοπεύει η NSA», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο Reuters. Σημειώνεται πως οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, όπως αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο φέρουν ειδικό πολιτικό βάρος.
 
Μετά τις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της NSA και υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα γνώριζαν για το πρόγραμμα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών κρατών συνεργάζονταν με την NSA.
 
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να λάβουν εξηγήσεις από το Λευκό Οίκο. Υπενθυμίζεται πως το Βερολίνο έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει τους επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για να ζητήσουν εξηγήσεις από το Λευκό Οίκο.
 
Από την πλευρά η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκφωνώντας την εναρκτήρια ομιλία στην ετήσια σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, επέκρινε τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, με την κατασκοπεία από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούσαν – μεταξύ άλλων – τον προσωπικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Ρούσεφ ακύρωσε και την προγραμματισμένη επίσκεψή της στις ΗΠΑ.