Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ.

Ads

Ο Νετανιάχου περιέγραψε τη σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους ως μια αναμέτρηση μεταξύ του καλού και του κακού, της νεωτερικότητας και της βαρβαρότητας, λέγοντας ότι τόσο το Ισραήλ όσο και ο κόσμος αντιμετωπίζουν «την πιο σκοτεινή τους ώρα».

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η μάχη αυτή είναι η μάχη του δυτικού πολιτισμού, η μάχη του ελεύθερου κόσμου, η μάχη για το μέλλον. Έχουμε εδώ δύο δυνάμεις. Η μία είναι ένας άξονας του κακού, με επικεφαλής το Ιράν μέσω της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και άλλων, που θέλουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή στον Μεσαίωνα, σε μια εποχή δουλείας, πολέμου, σκλαβιάς και εξόντωσης.

»Και οι άλλες δυνάμεις – οι δυνάμεις της προόδου και της ανθρωπιάς – που θέλουν να ωθήσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν κόσμο ειρήνης και ευημερίας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι της επέκτασης αυτής της ειρήνης – και η καταστροφή αυτής της κίνησης ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η ενέργεια. Πρέπει να αντισταθούμε και πρέπει να νικήσουμε. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να νικήσουμε. Πρέπει να απελευθερώσουμε τους ομήρους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς, προσθέτοντας ότι αν και θα υπάρξουν «σκαμπανεβάσματα», ο λαός του Ισραήλ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένος.

Ads

Περιέγραψε τη Χαμάς και τους συμμάχους της ως «τους σύγχρονους βαρβάρους, τα χειρότερα τέρατα στον πλανήτη».

Ο Σούνακ από την πλευρά του ανέφερε ότι το Ισραήλ πέρασε κάτι που «καμία χώρα- κανένας λαός δεν θα έπρεπε να υποστεί – και λιγότερο απ’ όλους το Ισραήλ».

Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», να κυνηγήσει τη Χαμάς και να φέρει πίσω τους ομήρους.

Σε μια αναφορά στις ανησυχίες σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς, ο Σουνάκ πρόσθεσε:

«Τώρα γνωρίζω ότι λαμβάνετε κάθε προφύλαξη για να αποφύγετε να βλάψετε τους αμάχους, σε άμεση αντίθεση με τους τρομοκράτες της Χαμάς, οι οποίοι φαίνεται να θέτουν τους αμάχους σε κίνδυνο».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για την υποστήριξή του προς τους Βρετανούς υπηκόους «που έχουν εμπλακεί σε αυτή τη φρίκη», συμπεριλαμβανομένων των ομήρων.

Ο Σουνάκ αναφέρθηκε και στον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο αλ-Αχλί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αλλά δεν έκανε εικασίες για το ποιος μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτήν.

«Είδαμε σκηνές την προηγούμενη ημέρα που μας συγκλόνισαν όλους, ιδιαίτερα στο νοσοκομείο και θρηνούμε για την απώλεια κάθε αθώας ζωής», υποστήριξε.