Ενώπιον διαφαινόμενης εξόδου χωρίς συμφωνία βρετανοί βουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης του Brexit για 3 μήνες. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να διαφωνούν. Προειδοποιήσεις της Επιτρόπου Εμπορίου.
Βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε μυστική συνεργασία με υπουργούς είναι έτοιμοι να πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μετάθεση κατά τρεις μήνες της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Observer, οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν πριν τα Χριστούγεννα.
Δεν φαίνεται να αντιδρούν οι Βρυξέλλες
Στόχος τους είναι η μετάθεση της ημερομηνίας από την 29η Μαρτίου στο τέλος Ιουλίου. Η ομάδα εκτιμά πως ένα επί πλέον τρίμηνο είναι απαραίτητο είτε η Τερέζα Μέι κερδίσει τη ψηφοφορία επί της Συμφωνίας της στα μέσα Ιανουαρίου είτε αυτή καταψηφιστεί από τους βουλευτές. «Σε κάθε περίπτωση, η παράταση κατά ένα τρίμηνο, είναι επιτακτική προκειμένου να αποφευχθεί ένα άναρχο Brexit», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ της Observer. Επίσης, η τρίμηνη παράταση κρίνεται ως αρκετή και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά στην περίπτωση νέου δημοψηφίσματος.
Ο Ντομινίκ Γκριβ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, εκ των πρωτεργατών της κίνησης, θεωρεί ότι οι τρείς μήνες είναι το μίνιμουμ, είτε περάσει η Συμφωνία είτε αυτή απορριφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, για να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο όλοι οι νόμοι που θα εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή της απόρριψης της Συμφωνίας, η χρονική παράταση γίνεται απαραίτητη έως ότου το Κοινοβούλιο αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Προειδοποιήσεις Μάλστρομ
Από κυβερνητικής πλευράς, τηρείται σιγή ιχθύος στο θέμα του Brexit, αν και είναι κοινό μυστικό πως η ομάδα της Τερέζα Μέι επιδίδεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κυρίως, με τους Βόρειο-Ιρλανδούς προτεστάντες του DUP που δηλώνουν αντίθετοι στο backstop, δηλαδή την εγγύηση για τα ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία.
Την ίδια ώρα προειδοποιήσεις για καταστάσεις χάους κάνει η Σεσίλια Μάλστρομ, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εμπορίου. Σε συνέντευξη στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa η Μάλστρομ αναφέρει ότι σε περίπτωση no deal, το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου θα τερματίζονταν απότομα, θα επιβάλλονταν έλεγχοι στα σύνορα από την πρώτη στιγμή και το πρώτο διάστημα η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη. Η Eπίτροπος σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία η ΕΕ θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία. «Γι αυτό όμως θα χρειαστεί χρόνος».
Τι λένε οι Βρετανοί τρεις μήνες πριν το Brexit
Ο ανταποκριτής του ραδιοσταθμού DLF στο Λονδίνο μίλησε με κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας για το Brexit, που θα γίνει πραγματικότητα σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες. Μια από αυτούς είναι η Νταϊάνα, η οποία ήταν και παραμένει οπαδός της αποχώρησης, εξοργίζεται ωστόσο από την στρατηγική της κυβέρνησης: «Δεν είμαι η μόνη υπέρμαχος του Brexit που δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που βλέπει. Η βρετανική κυβέρνηση διαχειρίζεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την αποχώρηση. Είμαι κατά της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν Ντάουνινγκ Στριτ και Βρυξέλλες».
Από την πλευρά του ο Τζέισον, επίσης οπαδός του Brexit, τονίζει: «Εξεπλάγην από την ανικανότητα της κυβέρνησης. Αυτό το συνεχές μπρος-πίσω, αυτή η αναποφασιστικότητα πρέπει να τερματιστεί. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουν τι θέλουν. Ολόκληρος ο κόσμος γελάει μαζί μας».
Την ίδια ώρα οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ δείχνουν να έχουν αποδεχθεί πλέον ότι στις 29 Μαρτίου η χώρα θα πει οριστικά «αντίο» στην ΕΕ. Ο νεαρός Τζον λέει: «Δεν αισθάνομαι εξαπατημένος, μιας και έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης. Για εμένα προσωπικά όμως η απόφαση αυτή είναι μια μεγάλη προσωπική απογοήτευση». Ο Τζέιμς εκφράζει το φόβο ότι αν η αποχώρηση της Βρετανίας προκαλέσει χάος στη χώρα τότε δεν αποκλείεται στις επόμενες εκλογές να επικρατήσουν οι Εργατικοί. Πιστεύει ωστόσο ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει στο συρτάρι ένα σχέδιο β’.
Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η Νταϊάνα και κάνει λόγο για διπλή μπλόφα της Μέι, τόσο όσον αφορά την αποχώρηση χωρίς συμφωνία δηλαδή ένα «σκληρό» Brexit, όσο και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Οι περισσότεροι Βρετανοί πάντως απορρίπτουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα διότι θεωρούν το ενδεχόμενο αυτό πλήγμα κατά της Δημοκρατίας.
Τόσο η Νταϊάνα όσο και Τζέισον δεν βλέπουν το μέλλον της χώρας τους τόσο ρόδινο όσο πριν από δύο χρόνια. Δηλώνουν ότι και η ΕΕ τους απογοήτευσε με τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Η Νταϊάνα δηλώνει μάλιστα ότι προσέχει πλέον σε ποιους αποκαλύπτει ότι είναι οπαδός του Brexit: «Πολλοί φίλοι με ρωτούν ψιθυριστά αν ψήφισα υπέρ και όταν απαντώ “ναι”, μου λένε “χαιρόμαστε που το ακούμε”. Δεν μπορείς, εύκολα, να το παραδεχθείς δημόσια. Είναι λυπηρό».
Πηγή: Deutsche Welle
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >